Grecia a validat statutul de membru NATO al Macedoniei

Grecia a validat statutul de membru NATO al Macedoniei

Alexis Tsipras FOTO EPA-EFE

Grecia a validat vineri acordul semnat de NATO cu Macedonia pentru aderarea fostei republici iugoslave la alianţa militară condusă de Statele Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parlamentul grec a validat protocolul de aderare la NATO a ţării vecine Macedonia cu 153 de voturi „pentru”, 140, „împotrivă” şi o abţinere.
 
Validarea a pus capăt procesului de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări.
 
„Aş vrea să spun bun venit Macedoniei de Nord, ţară prietenă a Greciei, o ţară ce trebuie să fie aliat în eforturile de a instala securitatea, stabilitatea şi pacea în regiune”, a spus, vineri seară, prim ministrul Alexis Tsipras înaintea votului din Parlament. „Istoria ne va judeca. Am convingerea că ne-am făcut datoria patriotică. Am făcut ce trebuia”, citează Reuters.
 
Statele membre NATO au semnat miercuri protocolul de aderare a Macedoniei, la câteva zile după ce Parlamentul Greciei a decis să susţină acordul dintre Atena şi Skopje prin să fie schimbat numele statului balcanic.
 
Grecia şi Macedonia, stat independent din 1991, au ajuns la o inţelegere istorică privind schimbarea numelui, anul trecut, în ciuda protestelor venite din partea partidelor de opoziţie, iar aceasta a fost validată de Parlament.
 
Aprobarea de către Grecia a aderării Macedoniei la NATO este ultimul pas din această înţelegere.
 
Grecia este membră a NATO şi Uniunii Europene şi are drept de veto privind aderarea altor ţări la cele două organisme.
 
Macedonia este al 30-lea membru al blocului militar occidental.
 
Numele statului va fi schimbat în Republica Macedonia de Nord, pentru a se distige astfel de provincia greacă Macedonia.
 
Schimbarea numelui urmează să aibă loc în urma ratificării de către Grecia a protocolului de aderare la NATO a Macedoniei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările