Grecia sărbătoreşte Paştele ortodox după „calvarul” austerităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul grec Alexis Tsipras a strecurat metafora Învierii în mesajul său de Paşte, pentru a-şi exprima optimismul cu privire la ieşirea Greciei din „calvarul” planurilor de salvare, relatează AFP.

„Paştele, marea sărbătoare a ortodoxiei, o zi care simbolizează pentru toţi victoria Luminii împotriva tenebrelor, a Dreptăţii contra injustiţiei, a Dragostei împotriva sectarismului poate fi, anul acesta, o zi acertitudinii unui viitor mai bun”, a declarat Tsipras sâmbătă, în mesajul său de Paşte.

„Putem, în sfârşit, să fim optimişti, după toţi aceşti ani dificili. Calvarul programelor de salvare a rămas în urma noastră a tuturora”, a continuat preşedintele Partidului Syriza, de stânga radicală, care a evoluat către centru-stânga.

Grecia, care a ieşit în mod oficial din programul de ajutorare internaţională, rămâne însă sub o supraveghere consolidată a creditorilor săi.

Timp de aproape un deceniu, cât a durat criza, în vederea plătirii datoriei publice pe care pieţele erau reticente să o finanţeze, ţara a pierdut un sfert din Produsul său Intern Brut (PIB) şi s-a aflat într-o recesiune fără precedent.

Creşterea urmează să atingă 2,4% în 2019, după ce a atins 2,1% în 2018, potrivit proiecţiilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Bugetul grec prevede o creştere de 2,5% în 2019.

Paştele este sărbătoarea religioasă cea mai importantă în Grecia, unde 90% din populaţie este ortdoxă.

Centrele oraşelor erau pustii în weekend, în contextul în care milioane de greci se întorc în satele lor de origine şi pe insule, pentru a se reuni în familie în jurul tradişionalului fel din miel, după 40 de zile de post.

Numărul rezervărilor turistice a crescut cu 15% faţă de anul trecut, potrivit federaţiei agenţiilor turistice, reflecând o încredere mai mare în economie, înregistrată luna trecută.

Trenurile, avioanele şi vapoarele erau înţesate încă din Vinerea Mare, în care funcţionarii sunt liberi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite