Grecia, pusă pe jar în chestiunea Macedoniei. Un milion de persoane sunt aşteptate duminică în stradă, la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Negocierile dintre Atena şi Skopje asupra viitoarei denumiri a Republicii Macedonia au inflamat în ultimele zile climatul politic din Grecia, unde guvernul actual de stânga acuză opoziţia de dreapta că vrea să se plaseze în fruntea manifestaţiei programate pentru duminică la Atena, relatează AFP.

Actualul guvern al Greciei vrea să rezolve diferendul cu privire la denumirea statului vecin din nord admis la ONU sub denumirea provizorie Fosta Republica Iugoslavă Macedonia, o problemă care datează din 1991. Mai multe variante de denumire sunt luate în calcul, printre care Macedonia de Nord sau Noua Macedonie. Noua denumire este prevăzută să facă o distincţie între acest stat şi regiunea Macedonia din nordul Greciei.

Cu toate acestea, numeroase organizaţii, în special din Diaspora greacă şi ecleziastice, dar şi mici formaţiuni de extrema dreaptă sau din stânga naţionalistă se opun acestui demers.

Sub sloganul „Macedonia este greacă“, o manifestaţie a fost convocată pentru duminică în Piaţa Syntagma din Atena.

„Este pentru prima oară de câţiva ani încoace când va avea loc o manifestaţie atât de mare, după marile mobilizări din (2010-2014, n. red.) timpul crizei“, aminteşte Manos Papazoglou, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Peloponez.

Organizatorii speră să aducă în stradă peste un milion de persoane, mizând astfel pe o prezenţă „triplă faţă de manifestaţia“ de acum 15 zile de la Salonic, în Macedonia Centrală.

Reacţii sociale

Cel puţin şase deputaţi membri ai partidului de opoziţie Noua Democraţie (ND, dreapta) şi ai formaţiunii neonaziste Zorii Aurii au participat la acea manifestaţie, care s-a revendicat drept apolitică.

„Nici guvernul, nici opozaţia nu se aşteptau la un număr atât de mare de participanţi, iată de ce manifestaţia de la Atena este urmărită cu atât de mult interes de clasa politică“, subliniază pentru AFP Manolis Alexakis, profesor de sociologie politică la Universitatea din Creta.

Organizatorii dau asigurări că manifestaţia de duminică nu vizează decât „să trimită un mesaj puternic celor din ţară şi din străinătate“ pe tema Macedoniei.

„Suntem cu toţii patrioţi, nu există partide şi nici culoare“ în această chestiune, afirmă Nina Gatzouli, coordonatoarea unor asociaţii din Diasporă.

Dar, în opinia analiştilor, manifestaţia capătă tot mai mult un caracter politic, oferindu-le unor politicieni prilejul de a denunţa programul de austeritate urmat de premierul de stânga Alexis Tsipras în pofida promisiunilor sale de a-i pune capăt.

„Piaţa Syntagma va fi un punct de întâlnire pentru diferite grupuri eterogene ghidate de sentimente diferite, începând de la o îngrijorare profundă faţă de denumire până la contestarea politicilor guvernamentale“, este de părere Nikolaos Tzifakis, de asemenea profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Peloponez.

În afară de „sensibilităţile patriotice ale poporului grec“, manifestaţia „implică diverse reacţii sociale (…) după toate măsurile (de austeritate), minciunile, înşelătoriile şi deziluzia aduse de guvernul actual“, spune Fotini Arabatzi, o depută din cadrul ND.

Polarizare

În aceste condiţii, guvernul acuză opoziţia că vrea să transforme manifestaţia într-o dovadă a  forţei antiguvernamentale existente în ţară.

Kyriakos Mitsotakis, un lider al ND, refuză această interpretare, subliniind că „deputaţii aleg în mod personal“ dacă ies sau nu în stradă.

„Chestiunile naţionale au fost mereu în centrul intereselor grecilor şi, adesea, la originea polarizării vieţii politice“, remarcă Manos Papazoglou.

Şi presa tratează cu emoţie această situaţie. Cotidianul de dreapta Kathimerini a acuzat vineri guvernul că a transformat chestiunea Macedoniei „în spectacol“, în timp ce Ethnos, de centru-stânga, a scris că „este evident că unii vor să profite de manifestaţii în propriul interes politic“.

Manolis Alexakis lansează un avertisment. Protestele organizate „sub pretextul“ unor chestiuni naţionale „lasă adesea un spaţiu liber pentru extreme, de regulă extrema dreaptă“, spune el.

Acum 15 zile, după manifestaţia de la Salonic, un grup de neonazişti au vandalizat monumentul municipal ridicat în memoria victimelor Holocaustului.

La Atena, mai multe asociaţii i-au îndemnat pe imigranţii aflaţi în oraş să dea dovadă de prudenţă pe perioada desfăşurării manifestaţiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite