Grecia propune ca UE să cumpere drepturile de proprietate ale vaccinurilor împotriva coronavirusului aflate în dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Grecia a propus ca Uniunea Europeană să cumpere drepturile de proprietate ale vaccinurilor şi testelor rapide de coronavirus aflate în dezvoltare, astfel încât să poată fi distribuite rapid în cadrul blocului comunitar odată ce se vor dovedi eficiente, relatează Reuters.

Într-un articol publicat în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat că distribuirea vaccinurilor odată ce devin disponibile trebuie asigurată rapid, or asta poate fi o problemă.

„În mod ideal, odată ce eficacitatea lor a fost dovedită, astfel de vaccinuri ar trebui distribuite cât mai rapid şi proporţional, la un cost rezonabil”, a spus acesta precizând că cel puţin 20 de vaccinuri împotriva Covid-19 se află în dezvoltare şi studii clinice, cele mai multe fiind finanţate de guvernele naţionale sau fundaţii.

Premierul grec a argumentat că achiziţia drepturilor de proprietate poate constitui o motivaţie pentru companiile farmaceutice să accelereze cercetările.

Ideea a mai fost sugerată recent de Elias Mossialos, profesor de politici în domeniul sănătăţii la London School of Economics, reprezentantul Greciei în discuţiile internaţionale legate de gestionarea pandemiei de coronavirus.

Acesta a explicat că ţările membre UE ar împărţi costurile drepturilor de proprietate şi astfel se creează posibilitatea producţiei în mai multe ţări şi, ulterior, distribuirea lor pe scară largă.

Ţările europene, în special Italia şi Spania, au cele mai mari rate ale mortalităţii din lume.

Compania biotehnologică Moderna, cu sediul la Boston, se află în stadiul cel mai avansat al producerii unui vaccin. Moderna s-a bazat pe cercetările anterioare referitoare la coronavirusul Mers pe care le-a efectuat la Institutul Naţional american pentru Alergii şi Boli Infecţioase în Bethesda, Maryland.

„Ritmul producerii acestor candidaţi a depins în mare măsură de investiţiile anterioare în înţelegerea  celorlalte coronavirusuri şi a dezvoltării unui vaccin pentru ele”, a spus Richard Hatchett, directorul execuriv al ONG-ului cu sediul la Oslo Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi), care conduce eforturile de finanţare şi dezvoltare a vaccinurilor.

CEPI, cu un portofoliu iniţial de patru proiecte de vaccinuri, a anunţat săptămâna trecută un parteneriat de 4.4 milioane de dolari cu Novavax şi Universitatea Oxford.

„Experienţa noastră cu dezvoltarea de vaccinuri ne-a învăţat că nu putem anticipa unde ne putem poticni”, a spus Richard Hatchett, directorul executiv al CEPI, referindu-se la faptul că diversitatea  este cheia succesului.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite