Grecia primeşte o noua tranşă de bani din partea zonei euro pentru a-şi stabiliza economia

Grecia primeşte o noua tranşă de bani din partea zonei euro pentru a-şi stabiliza economia

Grecia primeşte o noua tranşă de bani din partea zonei euro pentru a-şi stabiliza economia FOTO AP

Miniştrii de finanţe ai zonei euro au aprobat, luni, o nouă tranşă de împrumut, în valoare de 6,3 miliarde de euro, destinată Greciei, o ţară care se confruntă cu recesiune economică de şase ani, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Suma care va fi plătită guvernului de la Atena provine dintr-un acord în valoare totală de 8,3 miliarde de euro. Prima tranşă de 6,3 miliarde de euro va fi acordată Greciei la sfârşitul lunii aprilie, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Alte două tranşe, în valoare de un miliard de euro, ar urma să fie oferite în iunie şi iulie.

Noile sume de bani împrumutate Greciei reprezintă ultimele încercari ale instituţiilor financiare mondiale şi europene de a restabili încrederea în economia grecească. Fondul Monetar Internaţional a confirmat recent că va continua să plătească ratele împrumuturilor făcute de guvernul de la Atena pentru câteva luni.

Recent, parlamentul grec a adoptat reforma sectorului de comerţ cu amănuntul, care ar urma să contribuie la creşterea concurenţei pe piaţă. Opoziţia a criticat în numeroase rânduri această măsură susţinând că Grecia se va confrunta cu un val de mărfuri importate.

Anul acesta se estimează că economia Greciei va reuşi să anuleze deficitul după şase ani de recesiune economică. Atena speră că progresul ei economic recent va stimula o reducere a ratei dobânzii la împrumuturile sale sau măcar o prelungire a perioadei de rambursare.

Şomajul în Grecia este situat în prezent la circa 27%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 12,1%.

Întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro a adus şi o măsură specială pentru locuitorii din Atena. Orice demonstraţie sau protest a fost interzis în capitala Greciei în mai multe spaţii publice, inclusiv în Piaţa Syntagma, locul celor mai recente proteste anti-austeritate.


Citeşte şi:

Autorităţile din Atena interzic protestele în timpul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană

Autorităţile din Atena au decis recent să interzică desfăşurarea manifestaţilor sau a protestelor stradale în timpul unei reuniuni oficiale a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană în capitala Greciei, informează BBC.

 
O agenţie de control din Grecia a descoperit în urma verificărilor cheltuieli nejustificate ale autorităţilor elene, printre care achiziţia de trabucuri cubaneze de către ministere, petreceri şi înmormântări de lux sau facturi uriaşe la electricitate pentru clădiri nefolosite.
 
 
Stabilitatea geopolitică este o iluzie în care au preferat să creadă majoritatea politicienilor şi a liderilor de opinie. Mai ales pe continentul european se crease impresia că omenirea s-a izbăvit de reflexele etno-naţionaliste, iar timpul cutremurelor sociale a trecut. Realităţile din următoarele decenii vor demonstra cât de eronată a fost această impresie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: