Grecia: Oraş evacuat din cauza unui incendiu de vegetaţie în nordul Atenei. Pompierii români ajută la stingerea focului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Un mare incendiu de vegetaţie a scăpat de sub control în nordul Atenei luni, iar autorităţile au fost nevoite să dispună evacuarea unui oraş de coastă din apropiere ca măsură de precauţie, relatează Reuters. Pompierii români intervin în această după-amiază, alături de salvatorii eleni, la prima misiune de atingere a unor incendii de vegetaţie.

Incendiul a izbucnit din cauza vânturilor puternice în zona Schimatari, la aproximativ 50 de km depărtare de capitală, pe fondul temperaturilor ridicate.

Oficialii i-au îndemnat pe locuitori să părăsească oraşul Dilesi şi au oprit un serviciu de tren local, deoarece peste 100 de pompieri, sprijiniţi de patru avioane şi două elicoptere, s-au luptat cu incendiul.

De asemenea, echipajele de urgenţă au încercat să stingă un incendiu în zona Achaia, în sudul peninsulei Peloponez, unde patru sate au fost evacuate.

Printre persoanele care intervin pentru stingerea incendiilor de vegetaţue se numărăr şi români, în regiunea Schimatari, situată la Nord de Atena. 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a informat că „28 de pompieri români, 3 maşini de stingere incendii de pădure şi 1 cisternă de mare capacitate intervin pentru localizarea şi lichidarea incendiului care afectează o suprafaţă considerabilă de vegetaţie uscată. Un rol foarte important pe timpul misiunii este reprezentat de cisterna de mare capacitate, utilizată pentru alimentarea cu apă a dispozitivelor de stingere. Autospeciala poate transporta 30.000 litri apă şi este utilă în zonele unde nu există surse suplimentare de alimentare (hidranţi, râuri, lacuri sau alte surse de apă)”.

Intervenţia românilor are loc la solicitarea ofiţerului elen, delegat în asistarea şi buna desfăşurarea a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Primul contingent de pompieri români, format din 28 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a plecat, săptămâna trecută, joi, spre Grecia, unde participă la un program pilot de pre-poziţionare, în vederea stingerii incendiilor de pădure, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc.

Contingentul este condus de prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor (ISU Bihor), colonel Csilik Alexandru Adrian, aflat în cea de-a doua misiune de conducere a operaţiunilor desfăşurate de pompierii români în Grecia.

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, când alţi 28 de pompieri îi vor înlocui pe cei aflaţi în Grecia.

Anul trecut, incendiile de vegetaţie au devastat aproximativ 300.000 de acri de pădure şi tufăriş, în vreme ce Grecia a suferit cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani.

În urma criticilor aspre la adresa răspunsului său, Guvernul elen a promis că va spori capacităţile de stingere a incendiilor.

Câteva zeci de pompieri români şi bulgari şi-au preluat sâmbătă posturile în Grecia, primii membri ai unei forţe europene fiind dislocaţi pentru a oferi ajutor în cazul incendiilor majore declanşate pe timpul verii.

În vara anului 2018, 102 de persoane au murit după ce flăcările au devastat oraşul Mati, de pe litoral, şi zonele din apropierea Atenei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite