Grecia lui Mitsotakis îl recunoaşte pe Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Guvern conservator al Greciei a decis vineri, la cinci zile după alegeri, ”să-l recunoască pe preşedintele Adunării Naţionale aleasă democratic Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei”, relatează AFP.

”Guvernul  grec susţine viguros eforturile UE (...) în vederea securizării unei soluţii politice paşnice, democratice şi negociate pentru binele poporului venezuelean”, a anunţat vineri Ministerul grec de Externe, într-un comunicat.

Noul ministru de Externe Nikos Dendias, care a preluat funcţia marţi, provine din noua majoritate de dreapta, Noua Democraţie (ND), care a obţinut o victorie în alegerile legislative, duminică, cu aproape 40% din voturile exprimate.

În total 21 de state membre ale Uniunii Europene (UE) l-au recunoscut până în prezent pe preşedintele Parlamentului venezuelean Juan Guaido, care s-a autoproclamat ”preşedinte interimar”.

Grecia lui Alexis Tsipras era unul dintre ultimii susţinătoriai lui Nicolas Maduro.

Fostul premier de stânga Alexis Tsipras insista, în martie, la o întâlnire cu fostul lider socialist bolivian Evo Morales, la Atena, asupra necesităţiii ”elaborării unui calendar în vederea organizării (în curând) a unor alegeri libere şi democratice” în Venezuela.

”Singura perspectivă în următoarele zile este un dialog între Guvern şi opoziţie, în vederea evitării escaladării crizei şi riscului unui conflict civil sângeros”, declara atunci premierul grec.

În prezent, nicio perspectivă a unor alegeri prezidenţiale nu este prevăzută în Venezuela.

Opoziţia venezueleană, regrupată în jurul lui Juan Guaido, şi Guvernul lui Nicolas Maduro urmau să reia săptămâna aceasta dialogul pe Insula Barbados, în Caraibe, într-o a treia rundă de negocieri, începute în mai la Oslo, cu scopul de a încerca să scoată Venezuela din actuala criză politică.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite