Grecia şi Bulgaria primesc turişti care au avut COVID-19 fără a mai fi nevoie de teste PCR sau vaccin. Documentele necesare

Grecia şi Bulgaria primesc turişti care au avut COVID-19 fără a mai fi nevoie de teste PCR sau vaccin. Documentele necesare

Foto Dertour

Românii care doresc să plece în vacanţă în Grecia sau Bulgaria nu mai au nevoie de un test PCR sau de o dovadă că au fost vaccinaţi. Un singur document poate arăta că ai fost bolnav de COVID-19 şi ai anticorpi, acesta fiind buletinul de analize.

Ştiri pe aceeaşi temă

„După ce ai ieşit din carantină poţi să călătoreşti cu dovada că ai trecut prin boală, pentru că anticorpii produşi ca urmare a infecţiei îţi asigură protecţie şi nici nu există riscul de reinfectare şi apoi de transmitere mai departe a virusului”, explică dr. Antoanela Curici - director medical al unui laborator de analize medicale.

Buletinul de analize este primit pe mail de la laboratorul unde aţi plătit testul sau de la Direcţia de sănătate Publică, în cazul în care medicii de pe ambulanţă sunt cei care au prevelat probele.

Documentul conţine numele şi prenumele persoanei, datele laboratorului unde au făcut testul şi trebuie tradus în limba engleză.

Sunt acceptate şi testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, făcute doar în laborator. În schimb, analizele de anticorpi nu pot fi folosite.

„Testele de anticorpi pot să dovedească şi ele că am trecut prin boală, dar nu ne spun care este momentul. Sunt persoane care nu dezvoltă anticorpi, chiar dacă dezvoltă boala. De asta este important diagnosticul prin metoda RT/PCR, pentru că sistemul imun acţionează prin mai multe căi şi poate împiedica apariţia unei reinfecţii fie prin producerea de anticorpi, fie prin activarea unei celule specializate”, spune dr. Antoanela Curici, director medical la un laborator de analize medicale.  

Perioada maximă admisă de la trecerea prin boală

Bulgaria cere un test pozitiv făcut cu cel mult 180 de zile înainte.

Pentru a intra în Grecia trebuie să ai un test pozitiv care să arate că ai avut COVID într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

„Pe lângă asta, trebuie să aveţi un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus şi că acum eşti recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. - negativ)”, spune Giorgos Stafylakis - director Organizaţia Naţională de Turism a Greciei.  

La întoarcerea în România, buletinul de analize nu mai este valabil, aşa că trebuie prezentat un test PCR negativ sau că sunt vaccinaţi, pentru a nu risca carantian de 14 zile.

De la 1 iulie, formalităţile necesare călătoriilor în ţările din Uniunea Europeană s-ar putea simplifica, călătoriind doar cu certificatul verde digital.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările