Grecia anunţă că se confruntă cu un risc major din partea miilor de migranţi care se adună la graniţa cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecia FOTO AFP
Grecia FOTO AFP

Grecia avertizează că se confruntă cu un risc major din partea miilor de migranţi care se adună la graniţele sale, după ce Turcia le-a facilitat deplasarea, transmite Reuters.

”Această mişcare este ghidată şi încurajată de Turcia. În condiţiile actuale, situaţia este un risc activ, serioas, grav şi asimetric, care be pune în pericol securitatea naţională”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas.

Duminică, poliţia elenă a tras cu gaze lacrimogene pentru a respinge sute de migranţi care aruncau cu pietre, în încercarea de a forţa trecerea frontierei din Turcia, au declarat martorii, iar mii de oameni vin în urma lor.

A foat a doua zi de ciocniri la punctul de trecere a frontierei din oraşul grec Kastanies din nord-estul Greciei.

Imagini puse la dispoziţie de o sursă din guvernul elen arată cum forţele poliţiei au tras cu gaze lacrimogene, către teritoriul turc.

Grecia a plasat duminică frontierele în alertă maximă de securitate, după ce sute de alţi migranţi au încercat să intre în ţară.

Duminică dimineaţa, cel puţin 600 de oameni au sosit pe mare în insulele elene Lesbos, Chios şi Samos, aflate în apropierea coastei turce.

Turcia a anunţat joi că nu îi va mai împiedica pe sutele de mii de solicitanţi de azil să mearcă spre Europa, destinaţia lor preferată, în pofida unui angajament asumat anterior în cadrul unui acord convenit cu Uniunea Europeană în 2016.

Decizia Turciei a avut loc după uciderea a 33 de soldaţi rturci în nord-vestul Siriei, unde Ankara are desfăşurate trupe pentru a-i susţine pe rebeli şi a-şi proteja graniţa de un nou flux de refugiaţi sirieni.

Potrivit Turciei, fondurile promite de UE pentru cei 3,7 de milioane de refugiaţii sirieni aflaţi deja în ţară întârzie să vină, iar Ankara a avertizat în repetate rânduri dacă nu va primi mai mult sprijin.

UE, care are relaţii tensionate cu Turcia din cauza măsurilor luate de preşedintele Tayyip Erdogan împotriva dizidenţilor şi a forajelor efectuate în largul Ciprului, încearcă să răspundă noii crize a migranţilor.

Oficiali de la Bruxelles au cerut organizarea unor reuniuni de urgenţă pe tema migranţilor şi ca miniştrii de Finanţe să decidă paşii următori. Agenţia pentru frontierele UE Frontex a anunţat că a discutat cu Grecia pentru a-i oferi sprijin să protejeze  frontiera externă a blocului comunitar.

Criza este cel mai dificil test pentru Grecia din 2015, când a fost pe punctul să iasă din zona euro, şi aduce în cdentrul atenţiei tensiunile vechi din relaţiile cu Turcia.

În 2015-2016, Grecia a fost principala poartă de intrare a sutelor de mii de solicitanţi de azil în Europa. Peste 40.000 de migranţi sunt blocaţi în insulele Egee, trăind în tabere supraaglomerate şi condiţii mizere.

Grecia a anunţat că nu va mai permite un nou val de migranţi.

Un oficial guvernamental elen a estimat numărul de migranţi adunaţi duminică pe partea turcă a graniţei la 3.000, în timp ce Organizaţia Inernaţională pentru Migraţie a estimat numărul la 13.000.

”Ieri au avut loc 9.600 de tentative de încălcare a graniţelor, iar toate au fost respinse cu succes”, a declarat viceministrul Apărării, Alkiviadis Stefanis, la televiziunea Skai TV.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite