Grecia a ajuns un stat-zombi care există doar pentru a plăti datorii. Pentru a evita situaţia, Tsipras i-ar fi cerut ajutorul lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merkel insistă că grecii nu trebuie să scape atât de uşor: trebuie să-şi plătească datoriile şi să suporte consecinţele faptului că le-a consumat FOTO AP
Merkel insistă că grecii nu trebuie să scape atât de uşor: trebuie să-şi plătească datoriile şi să suporte consecinţele faptului că le-a consumat FOTO AP

Săptămâna trecută, Grecia a reuşit să obţină din partea Europei 7,16 miliarde de euro, ca fond de urgenţă, după ce a fost de acord să înăsprească măsurile de austeritate şi să grăbească programul de privatizare. Înainte de a se supune cerinţelor creditorilor, premierul grec ar fi cerut un ajutor  de zece miliarde de dolari lui Vladimir Putin, pentru a putea ieşi din zona euro şi a reveni la drahmă, anunţă presa grecească.

Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras a fost nevoit să se supună cerinţelor Eurogrupului, doar pentru a menţine ţara pe linia de plutire, deşi înainte de a se conforma acesta ar fi cerut un ajutor de zece milioane de dolari lui Vladimir Putin, pentru a-şi pregăti ieşirea din zona euro şi pentru a reveni la drahmă. Însă concesiile masive pe care le-a făcut Tsipras în faţa creditorilor internaţionali au părut inutile peste doar câteva zile de la obţinerea împrumutului şi demonstrează doar cât de mult are nevoie Grecia de o restructurare a datoriei, notează „Business Insider“.

Împrumutul de urgenţă dat Greciei s-a consumat pe plata datoriilor

Finanţarea-punte de urgenţă, primită din partea Mecanismului European pentru Stabilitate Financiară (EFSM), ar fi trebuit să-i ajungă Greciei până la sfârşitul lunii. Dar acum banii aproape s-au consumat. 

Grecia şi-a plătit tranşele către Banca Centrală Europeană (BCE) şi către Fondul Monetar Internaţional (FMI). Către BCE, Grecia avea o rată de 3,5 miliarde de euro, a căror scadenţă a fost luni, iar plata întârziată către FMI era de 1,6 miliarde, restituită şi ea acum. Împreună cu dobânzile, suma se ridică la 4,2 miliarde de euro pentru BCE şi 2,05 miliarde de euro pentru FMI, deci un total de 6,25 de miliarde. Din cei 7,16 miliarde primiţi prin finanţarea-punte, Grecia a rămas cu doar 910 milioane de euro. 

Grecia a ajuns un zombi din punct de vedere economic

Acesta este cel mai grăitor exemplu care arată de ce Grecia are nevoie de o restructurare masivă a datoriei: ţara este efectiv un zombi economic care există doar pentru a plăti datoriile. Economia este la pământ şi orice finanţare obţine de la europeni se duce direct înapoi, notează „Business Insider“.

Creditorii Greciei încep să-şi dea şi ei seama că ceva trebuie să se schimbe. FMI a numit aceste datorii „nesustenabile“, iar ministrul de Finanţe german Wolfgang Schäuble spune că Grecia poate ar trebui să iasă temporar din zona euro.

Este necesară o restructurare a datoriilor

Este clar că nu are sens ca Europa să plătească 7,1 miliarde de euro pentru a asigura „stabilitate financiară“ în Grecia, atunci când 4,2 miliarde de euro se întorc, pur şi simplu, într-un alt fond european şi restul se duce la alţi creditori.

Ceea ce vrea Grecia, şi ceea ce a sugerat şi FMI, este „o vacanţă“ de la plata datoriilor şi dobânzilor în timp ce-şi pune din nou economia pe lina de plutire. Imediat cum creşterea Produsului Intern Brut va depăşi rata dobânzilor, Grecia poate începe să scape încet-încet de datorii, fără a apela la vânzarea rapidă a bunurilor şi la impozite chinuitoare, ca acum.

Însă cancelarul german Angela Merkel, forţa din spatele negocierilor europene, se ţine tare. Germania este cel mai mare creditor al Greciei, iar Merkel insistă că Grecia nu trebuie să scape atât de uşor: trebuie să-şi plătească datoriile şi să suporte consecinţele faptului că le-a consumat în primă instanţă.

Tsipras ar fi cerut ajutorul lui Vladimir Putin

Potrivit presei greceşti, înainte de a se supune cerinţelor creditorilor internaţionali, premierul grec ar fi cerut ajutorul preşedintelui rus Vladimir Putin. Tsipras şi-ar fi dorit zece miliarde de dolari, pentru a putea pregăti ieşirea din zona euro şi pentru a putea reveni la drahmă.

Publicaţia greacă „To Vima“ citează un oficial grec care susţine că Rusia nu a refuzat să-şi ofere ajutorul, dar a demarat discuţii despre cinci miliarde de euro, care ar fi reprezentat un avans pentru Grecia pentru sprijinirea gazoductului South Stream.

„Premierul Alexis Tsipras a cerut Rusiei un credit de zece miliarde de dolari pentru a demara procedurile de ieşire a Greciei din zona euro. Rusia nu a respins solicitarea, iniţiind discuţii pentru un împrumut de cinci miliarde de dolari, condiţionat de participarea Greciei la gazoductul South Stream“, precizează oficialul citat.

În final, Rusia nu l-a ajutat pe Tsipras, dar ar fi încercat să negocieze cu Europa solicitând la schimb neimplicare în planurile lui din estul Ucrainei. „To Vima“ notează că Guvernul Tsipras ar mai fi cerut împrumuturi şi Iranului sau Chinei, dar aceste ţări nu au dorit să participe la ieşirea Greciei din Eurogrup.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite