Grapini of the World

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Am fost olimpică la Limba Română”, se lăuda, săptămâna trecută, în Adevărul, fostul ministru Maria Grapini. Savoarea şi aprecierile de care s-a bucurat textul colegilor mei izvora, evident, din ridicolul situaţiei în care se punea singură doamna Grapini, celebră printre internauţi pentru agramatismele care-i asezonează postările pe Facebook.

La numai o săptămână distanţă, mărturisesc că am avut un şoc citind ce i-a transmis cancelarul german Angela Merkel preşedintelui american Barack Obama. Preşedintele rus Vladimir Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a spus Merkel lui Obama duminică seara, după convorbirea telefonică pe care o purtase înainte cu liderul de la Kremlin privind situaţia din Crimeea, potrivit The New York Times.

Aşadar, Putin e dus cu pluta. În schimb, liderii occidental nu. Totul este în ordine, iar ruşii zănateci doar cred ca au invadat pe şest Crimeea fără cea mai mică opoziţie. Bănuiesc că Merkel, Obama & comp sunt jupânii Facebook Crimeea şi fac jocurile în Twitter Ucraina.

Fără nicio exagerare, ridicolul declaraţiei făcute de doamna Merkel mi se pare cel puţin egal cu al doamnei Grapini. În absolut. Pentru că în viaţa reală este infinit mai periculos pentru societatea occidentală dacă liderii ei gândesc aşa sau doar atât au de spus/transmis, decât potenţialul distructiv al agramatismelor proferate de doamna Grapini.

Criza din Ucraina şi ocuparea Crimeei au developat neputinţa Vestului, în ansamblu. Lipsa de perspective şi de strategii ale cancelariilor Occidentale. Pontificatul Banului, ca unic Dumnezeu. Iar Putin le-a prins slăbiciunea şi o exploatează fără scrupule, cum îi stă bine unui Ţar moscovit.  Ruşii nu mai au astăzi secretari de partid regionali atotputernici, ci oligarhi miliardari care învârt afaceri babane la Londra şi Frankfurt şi au reşedinţe pe Coasta de Azur. Europa depinde de gazul şi petrolul pompat de Gazprom şi nu are alternative viabile.

Citeam prin anii 90 despre strategia cu care americanii au reuşit să pună stavilă expansionismului nipon. Simplificat, manevra a fost următoarea: americanii, speriaţi de avântul economic al Japoniei, bazat pe productivitatea mare a muncitorului nipon dublată de lipsa de ambiţii materiale, au promovat consumerismul. Japonezul de rând a început să cumpere şi el lux şi astfel s-a plafonat acumularea exponenţială a însăşi industriei americane, altminteri sensibilă şi atunci în faţa capitalului.

O tactică abilă, în vremea când Occidentul avea, pe lângă grija firească să întreţină confortul şi viaţa uşoară a populaţiei pe care o păstoresc, şi strategi competenţi, cu capul pe umeri. Astăzi, acelaşi Occident răsfăţat asistă fără replică la invazia rusă din Crimeea. Pardon, doamna Merkel a replicat: „Putin a pierdut contactul cu realitatea”! Serios? În termenii ăştia, doamna Grapini ar trebui reevaluată, ca să citez un termen la modă în politica autohtonă.

Şi pentru că, în sinea mea, refuz să cred că doamna Merkel este atât de naivă, nu pot decât să-mi închipui că declaraţia a fost transmisă presei cu unicul scop de a-şi aburi electoratele. La fel cum liderii europeni, cu câteva luni în urmă, erau indignaţi verbal să afle că americanii le ascultă telefoanele şi le citesc mailurile, deşi ştiau asta de câteva zeci de ani.

P.S. Să-i mulţumim lui Dumnezeu că poziţia geo-strategică şi nevoia de noi pieţe de desfacere ne-a „calificat” în NATO şi Uniunea Europeană, pentru că altminteri sfârşeam negreşit sub cizma rusească!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite