Grabar Kitarovic a devenit prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Croaţiei

Grabar Kitarovic a devenit prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Croaţiei

Kolinda Grabar-Kitarovic FOTO AFP

Conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic a devenit duminică prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Croaţiei, după ce l-a învins în alegeri, cu o diferenţă foarte mică, pe actualul şef de stat, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, Kolinda Grabar-Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, a fost votată în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de 50,44% dintre croaţi, în timp ce social-democratul Ivo Josipovic a obţinut 49,56% dintre sufragii, potrivit rezultatelor oficiale.
 
În cadrul primului tur al alegerilor, preşedintele în exerciţiu a fost votat de către 38,46% dintre cetăţenii croaţi, iar Kolinda Grabar-Kitarovic, lidera opoziţiei, a obţinut 37,22% dintre voturi.
 
Victoria în alegeri a conservatoarei Kolinda Grabar-Kitarovic arată determinarea croaţilor de a pune capăt coaliţiei de centru-stânga, considerată responsabilă pentru cei şase ani de recesiune, mai notează postul BBC.
 
Fost ministru de Externe şi asistent al Secretarului General NATO, Kolinda Grabar-Kitarovic a obţinut sprijinul partidului de centru-dreapta HDZ pentru a participa la alegerile prezidenţiale din acest an. 
 
Preşedinte al Croaţiei din 2010, Ivo Josipovic candida pentru un al doilea mandat ca şef de stat. 
 
Croaţia, cel mai nou membru al Uniunii Europene, se confruntă cu o rată a şomajului de circa 20 la sută. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările