Ginerele lui Orban a scăpat de ancheta antifraudă

Ginerele lui Orban a scăpat de ancheta antifraudă

Istvan Tiborcz (stânga) şi Viktor Orban Foto: arhivă personală

Poliţia ungară a închis ancheta privind neregulile semnalate de Oficiul European Antifraudă în cazul unor proiecte cu fonduri UE derulate de o companie al cărei coproprietar a fost ginerele lui Viktor  Orban, premierul ungar. Potrivit investigatorilor, în acest caz nu a fost identificată nicio infracţiune, relatează Reuters, citând agenţia ungară de presă MTI.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile ungare lansaseră această anchetă după ce un raport al Oficiului European Antifraudă (OLAF) a dezvăluit nereguli grave şi un conflict de interese în câteva proiecte de modernizare a sistemului de iluminat în oraşe din Ungaria.
 
Proiectele, cofinanţate de UE şi de statul ungar, au fost desfăşurate între anii 2011 şi 2015 de Elios Innovativ Zrt. 

Istvan Tiborcz, care s-a căsătorit cu fiica lui Orban, Rahel, în 2013, a fost membru al conducerii Elios în perioada 2009-2014 şi şi-a vândut acţiunile la firmă în 2015, conform documentelor companiei.
 
OLAF trimisese un raport cu recomandări de ordin financiar Comisiei Europene şi recomandări judiciare către procurorii ungari. Însă purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale din Ungaria, Kristof Gal, a declarat pentru MTI că în urma anchetei aprofundate „nu au fost confirmate concluziile raportului OLAF“.
    
Ungaria primeşte anual fonduri europene de miliarde de euro, acestea fiind un factor deosebit de important pentru dezvoltarea economică a ţării, însă în mai multe cazuri au existat suspiciuni legate de utilizarea neadecvată a banilor.
citeste totul despre: