Germania: Wolfgang Schäuble, omul de fier al guvernului, se pregăteşte să preia preşedinţia Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german de Finanţelor, Wolfgang Schäuble, va participa, luni, la ultima să reuniune Eurogrup, o instituţie europeană în care oficialul de la Berlin era foarte respectat.

Acest credincios al cancelarului Angela Merkel, deşi nu au fost întotdeauna pe aceeaşi lungime de undă, se pregăteşte să preia preşedinţia Bundestagului, Parlamentul Germaniei, după ce a ţinut frâiele finanţelor germane, cu o  mână fier timp, de opt ani.

Figură a Partidului Creştin Democrat, Wolfgang Schäuble a lucrat neobosit pentru a menţine integritatea zonei euro în timpul crizei financiare, în detrimentul unei stări de sănătate fragile căpătate după ce a rămas paralizat în urma unui atac al unui dezechilibrat, în 1990.

Dintre cei 19 miniştri ai zonei euro, Schäuble a fost de departe cel mai vechi, singurul care poate să se laude că a trecut prin toată criza datoriilor greceşti.

Plecarea lui este „bulversantă pentru Eurogrup“, a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care participă şi la aceste reuniuni ministeriale. „Oricare ar fi înlocuitorul său, lumea se va raporta la înainte şi după era Schäuble“.

Francezul l-a descris pe Wolfgang Schäuble pentru AFP drept un bărbat „exigent“ şi „capabil de duritate“, lăudând „umorul, inteligenţa , curajul şi energia sa“.

„Păcat că o minte clară şi analitică ca a lui pleacă din Eurogrup“, a spus şi  austriacul Thomas Wieser, un înalt oficial din zona euro, responsabil de pregătirea acestor întâlniri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite