Germania îşi trimite şefii agenţiilor de spionaj la Washington. Berlinul cere anchetarea acuzaţiilor de interceptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania va trimite în Statele Unite ale Americii principalii oficiali ai agenţiilor de informaţii, pentru a discuta cu omologii lor de la Washington şi pentru a demara o investigaţie în ce priveşte acuzaţiile potrivit cărora agenţiile americane au spionat-o pe Angela Merkel.

Liderii agenţiilor interne şi internaţionale de informaţii vor purta mai multe discuţii cu oficialii de la Casa Albă şi cu responsabilii Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite, a spus Georg Streiter, purtător de cuvânt al guvernului din Berlin.

Oficialul nu a precizat componenţa delegaţiei şi nici data exactă a vizitei. „Când va avea loc cu exactitate, cum, în ce formă şi cu cine vom negocia nu vă pot spune încă”, a declarat Streiter, „dar vă vom informa în viitorul apropiat pentru am creat o oarecare presiune care cere o vizită rapidă”.

Anterior, Germania şi Franţa au anunţat la sfârşitul primei zile a summitului Uniunii Europene de la Bruxelles că vor să convingă Statele Unite să semneze un acord care să interzică spionajul între cele trei ţări. Securitatea internaţională şi interceptarea comunicaţiilor sunt unele dintre subiectele puse în discuţie în cadrul reuniunii liderilor europeni, care a început joi şi s-a încheiat vineri.

Oficialii europeni au subliniat în timpul conferinţelor de presă că lipsa de încredere între statele prietene riscă să pună piedici luptei internaţionale împotriva terorismului, considerată o ameninţare comună a aliaţilor.

Pe lângă acuzaţiile potrivit cărora convorbirile telefonice ale Angelei Merkel au fost interceptate, documentele publicate de informatorul Edward Snowden demonstrează că NSA a supravegheat şi comunicaţiile din Franşa şi Italia, atât în rândul oficialilor, cât şi al cetăţenilor.

Spania a urmat exemplul Germaniei şi al Franţei şi a spus că cere explicaţii ambasadorului Statelor Unite din Madrid. Italia şi-a exprimat şi ea indignarea, subliniind că „este inacceptabilă” această abatere.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jen Psaki, a recunoscut că aceste dezvăluiri „au creat tensiuni între noi şi unii dintre partenerii noştri”. „Avem discuţii cu aceşti aliaţi, care se vor prelungi, aşa cum demonstrează şi vizita delegaţiei germane, care va sosi (la Washington) în următoarele săptămâni”, a adăugat aceasta.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite