Este scandalos că tocmai într-o ţară superdezvoltată ca Germania s-au tot înregistrat în ultimii ani epidemii regionale de pojar. Aşa ceva nu ar trebui să se întâmple: vaccinul clasic împotriva pojarului, oreionului şi rubeolei funcţionează demult foarte bine, astfel încât pojarul ar trebui să fie eradicat. Iar Germania ar trebui să se afle în primele rânduri ale luptei internaţionale împotriva pojarului. Statisticile actuale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată însă că procentajul populaţiei din Germania imunizate la pojar este în scădere: de la 97%, în 2013, la doar 92%, în prezent. Doar la un procentaj de 95% vorbesc experţii de o protecţie pentru întreaga populaţie.
 
Prejudecăţile ideologice împiedică protecţia optimă
Această scădere are două cauze: prima este imigraţia din ţări în care standardele de sănătate sunt sub cele ale Germaniei. Pe de altă parte, mai este şi imunizarea deficitară a copiilor născuţi în anii trecuţi. Mai mult de 10% din copiii născuţi în ultimii câţiva ani nu au fost vaccinaţi anti-pojar conform recomandărilor autorităţilor sanitare responsabile - adică de două ori în primii doi ani de viaţă. Doar această dublă vaccinare garantează protecţie pe toată durata vieţii. Cam fiecare al doisprezecelea copil născut în 2016 nu a primit nici măcar un singur vaccin!
Motivul pentru această situaţie nu este de regulă neatenţia părinţilor, care ar rata programările la vaccinare, ci pur şi simplu o încăpăţânare ideologică. Tocmai într-o ţară a bunăstării ca Germania domneşte o respingere iraţională a chimiei şi medicinei moderne. Demonizarea energiei atomice, a găinilor tratate cu clor, a plantelor modificate genetic, a policarbonaţilor şi a laptelui cu termen prelungit de valabilitate este o faţă a medaliei stilului de viaţă ecologic; cealaltă faţă este opoziţia faţă de vaccinare. În această imagine paradiziacă a societăţii bio-dinamice este considerat drept şic să respingi modernitatea.
Este un lucru paradoxal, dar se întâmplă: tocmai mame cu un nivel ridicat de educaţie şi un statut socio-economic ridicat se numără printre cele mai mari susţinătoare ale mişcării anti-vaccinare. Dorul de "natural" şi "primitiv" îi face pe unii să uite de lucrurile rele de care ne apără societatea industrială modernă şi medicina ei: şi anume de boli, sărăcie, mizerie.
Dreptul copiilor la integritate fizică are prioritate faţă de dreptul părinţilor la autoafirmare
Cei care au de suferit de pe urma acestei ideologii sunt însă copiii. Aceştia sunt privaţi de cea mai bună îngrijire medicală posibilă, atunci când părinţii lor optează pentru refuzarea vaccinurilor, pentru homeopatie şi tratamente bazate pe superstiţii. Dar dreptul copiilor la integritate corporală trebuie obligatoriu să fie mereu mai important decât dreptul părinţilor la autoafirmare şi la alegerea propriului stil de viaţă. Aici nu mai e loc de glumă.
Autorităţile au luat acum singura decizie posibilă şi corectă: copiii care merg la creşe, grădiniţe şi şcoli trebuie să fie vaccinaţi. La fel şi cei care locuiesc în centre de refugiaţi. Tocmai în astfel de locuri, unde se află mulţi oameni în spaţii mici, se răspândeşte boala deosebit de rapid. Părinţii care refuză vaccinarea copiilor lor vor fi amendaţi cu câte 2500 de euro. La prima vedere, o amendă exagerată. Dar pentru că în Germania există obligaţia şcolarizării, iar copiii nu pot fi excluşi de la orele de curs, ameninţarea trebuie să fie atât de mare, pentru că altfel ea nu ar avea efect.
Fabian Schmidt - Deutsche Welle