UPDATE Italia, Franţa şi Germania suspendă utilizarea vaccinului anti-COVID-19 al AstraZeneca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Germania a suspendat luni, „cu titlu preventiv”, utilizarea vaccinului anti-COVID-19 al laboratorului britanico-suedez AstraZeneca. Decizii identice au mai luat Franţa şi Italia, dar şi  Danemarca, Irlanda şi Olanda.

Update ora 18:00 Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că Franţa întrerupe vaccinarea cu AstraZeneca, în aşteptarea unei decizii care va fi luată marţi de Agenţia Europeană a Medicamentului.

„Autoritatea europeană, EMA, va prezenta mâine (marţi) după-amiază un aviz cu privire la folosirea vaccinului. Decizia pe care am luat-o în conformitate cu politica noastră europeană este de a suspenda din precauţie vaccinarea cu AstraZeneca, sperând la o reluare rapidă, dacă avizul EMA o permite”, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

Şi Agenţia Medicamentului din Italia a anunţat că ia aceeaşi decizie, „ca măsură de precauţie”, tot în aşteptarea unei hotărâri din partea EMA, transmit CNN şi BBC.


Institutul Paul-Ehrlich, care consiliază Guvernul german în ceea ce priveşte vaccinurile, „consideră că sunt necesare (noi) verificări” în urma semnalării unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate în Europa, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, după ce mai multe state membre UE au luat deja această măsură, transmite AFP.

Mai multe ţări au suspendat, de o săptămână încoace, vaccinarea cu AstraZeneca-Oxford, în urma reclamării unor probleme sangvine grave la persoane injectate cu acest vaccin.

Însă nimic nu indică o legătură de tip cauză-efect, iar reacţia autorităţilor provoacă disensiuni între profesionişti.

Austria a deschis cortegiul la 8 martie, când a suspendat un lot de vaccin AstraZeneca-Oxford, în urma morţii unei infirmiere care tocmai fusese vaccinată cu serul companiei britanico-suedeze. Femeia în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unei insuficiente coagulări a sângelui.

Vacinul AstraZeneca-Oxford este unul dintre cele trei seruri anti-COVID-19 autorizate în UE.

Un al patrulea vaccin împotriva COVID-19, Johnson&Johnson, a primit aprobarea autorităţilor europene şi ar urma să fie distribuit în a doua parte a lunii aprilie, potrivit Ministerului german al Sănătăţii.

AstraZeneca: Există „probe foarte liniştitoare”

Pe de altă parte, AstraZeneca dă asigurări că există „probe foarte liniştitoare” în privinţa siguranţei vaccinului său anti-COVID-19.

Există „probe foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului cheagurilor de sânge aici, în Regatul Unit, unde a fost administrată majoritatea dozelor (de vaccin AstraZeneca-Oxford) în Europa”, a subliniat luni, la BBC, profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a dezvoltat vaccinul împreună cu AstraZeneca.

Marea Britanie nu suspendă campania de imunizare cu vaccinul AstraZeneca

Premierul britanic Boris Johnson a respins luni ideea de a suspenda campania de imunizare împotriva COVID-19 cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.

Experţii din cadrul autorităţii britanice de reglementare a medicamentelor nu văd „absolut niciun motiv” de a întrerupe administrarea vreunuia dintre vaccinuri, a declarat Johnson, citat de Press Association (PA).

„Ei cred că sunt foarte eficiente în reducerea nu doar a spitalizărilor, ci şi a formelor grave de boală şi a mortalităţii. Continuăm să fim foarte încrezători în program şi este minunat să îl vedem desfăşurându-se cu o asemenea viteză în tot Regatul Unit”, a insistat premierul britanic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite