Germania, în şoc după cele mai grave inundaţii din istoria sa recentă: cel puţin 165 de morţi, pagube uriaşe şi posibile consecinţe asupra alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Germania este în stare de şoc din cauza celor mai grave inundaţii din istoria sa recentă. Bilanţul morţilor creşte de la o oră la alta, ajungând la 165. În ceea ce priveşte pagubele, calculele sunt abia la început. Produsă cu două luni înainte de alegeri, această catastrofă naturală ar putea avea consecinţe şi pe plan politic.

Inundaţiile devastatoare din vestul Germaniei au costat viaţa a cel puţin 165 de persoane, potrivit unui bilanţ furnizat luni. Numărul morţilor ar urma să crească, deoarece numeroase persoane sunt încă date dispărute, relatează AFP.

Cea mai afectată regiune este Renania-Palatinat, unde bilanţul este de 117 morţi şi 749 de răniţi. Renania de Nord-Westfalia număr 47 de morţi din cauza inundaţiilor. Un deces a fost anunţat în Bavaria, în sudul ţării. 

Ministrul german de Interne Horst Seehofer a mers luni în zonele sinistrate, în special în Bad Neuenahr-Ahrweiler. 

Duminică, cancelarul Angela Merkel s-a deplasat în regiunea Eifel, din Renania Palatinat. „Limba germană nu are cuvinte să descrie dezastrul cauzat”, a spus cancelarul german, evocând o distrugere „suprarealistă”.

Încălzirea globală este cauza invocată atât de experţi, cât şi de politicieni. În aceste condiţii, Merkel a promis o intensificare a eforturilor de apărare împotriva efectelor modificărilor climatice.

„Vedem ce forţă poate avea natura. Vom face faţă acestei forţe, pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung”, a declarat ea, pledând pentru politici „care ţin cont de natură şi de climă în mai mare măsură decât am făcut noi în ultimii ani”.

Angela Merkel, însoţită între alţii de şefa Executivului Renania Palatinat, Malu Dreyer, a vizitat şi comuna Schuld, nu departe de Bonn, unde râul Ahr, transformat într-un torent dezlănţuit, a distrus o parte din centrul istoric.       

„Nu vom avea linişte până când nu vor fi găsiţi cei dispăruţi”, a promis Dreyer, în timp ce Merkel a subliniat la rândul ei că operaţiunile de salvare reprezintă „prioritatea absolută”.

Pagube estimate la mai multe miliarde de euro

În afară de căutarea dispăruţilor, autorităţile evaluează şi pagubele. Malu Dreyer a atras atenţia că reconstrucţia în zonele distruse va presupune un efort „foarte, foarte îndelungat”. „Va dura mult înainte ca oamenii să poată spune: Îmi recunosc locurile”, a spus oficialul german.

Merkel a promis ajutor din partea statului federal. Un ajutor de urgenţă de cel puţin 300 de milioane de euro va fi deblocat miercuri de Guvernul german, înaintea stabilirii unui program de reconstrucţie colosal. Costul încă nu se ştie, dar este estimat la mai multe miliarde de euro.

Spre exemplu, inundaţiile din august 2002 au cauzat pierderi de peste 20 de miliarde de dolari în Germania, Cehia, Slovacia, Austria şi Ungaria. 

Un raport al ONG-ului britanic Christian Aid publicat în urmă cu câteva luni arată că prejudiciile cauzate de catastrofe natural au ajuns la un nivel record anul trecut - 150 de miliarde de dolari.

Modificările climatice, în centrul campaniei electorale

Din punct de vedere politic, inundaţiile îşi pun deja amprenta asupra campanie pentru alegerile legislative din 26 septembrie. În ultimele zile, discuţiile despre inundaţii au ţinut capul de afiş. De joi, Armin Laschet, candidatul conservatorilor la succesiunea lui Merkel, străbate zonele sinistrate în cizme de cauciuc. Nimic nefiresc, mai ale că el conduce una din regiunile afectate, şi anume Renania de Nord-Westfalia. Însă acest favorit al sondajelor a făcut gafe care l-ar putea costa scump. Spre exemplu, a fost filmat râzând în spatele preşedintelui german în timp ce acesta omagia victimele. Imaginea a şocat o populaţie îndurerată, iar Laschet a fost nevoit să prezinte scuze.

La rândul ei, candidata Verzilor, Annalena Baerbock, mizează pe discreţie. S-a dus în zone sinistrate fără camere după ea. Înainte de tragedie, ea pierdea puncte în sondaje din cauza unui scandal de plagiat. Dar plasarea probemelor climatice în prim-planul dezbaterilor de campanie ar putea schimba cursul în favoarea ei.

Ori, în Germania toată lumea îşi aminteşte de inundaţiile din vara anului 2002 şi felul în care au dat peste cap campania electorală. Social-democratul Gerhard Schröder piedea în sondaje, dar şi-a luat cizme de cauciuc şi a străbăut împrejurimile devastate ale Dresdei. A fost supranumit „cancelarul crizei”, fiind văzut mai implicat şi mai competent în astfel de situaţii decât contracandidatul său conservator. Câteva săptămâni mai târziu, Schröder a câştigat cel de-al doilea mandat de cancelar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite