Nu îşi divulgă numele, dar spune că este din Sibiu. Bărbatul de aproximativ 50 de ani cu părul rar şi negru stă în faţa unei clădiri din cărămidă cu două etaje din Rosendahl, un sat din regiunea Münsterland. "Clădirea aceasta dărăpănată este în carantină din cauza coronavirusului", afirmă el. 

Bărbatul, care vorbeşte cu greu germană sau engleză, nu pare să înţeleagă ce înseamnă "carantină" în Germania, respectiv să stai în casă. Poartă o mască de faţă din hârtie, dar în jurul gâtului, gura şi nasul fiind libere. 

A lucrat, la fel ca mulţi dintre compatrioţii săi, în abatorul "Westfleisch" din Coesfeld pe care autorităţile l-au închis temporar. Decizia a venit pe fondul presiunii publice ce s-a declanşat după aflarea veştii că un număr necunoscut de angajaţi străini ai companiei au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus.

Numărul de persoane infectate este în prezent de peste 200, dintre care mulţi sunt români, bulgari şi polonezi.

Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea

Muncitorul român din Rosendahl nu poate sau nu vrea să spună alături de câţi alţi compatrioţi locuieşte în acelaşi adăpost. El estimează că ar fi vorba despre douăsprezece persoane, poate chiar mai multe.

Nicio înştiinţare scrisă sau vreun reprezentant al autorităţilor nu avertizează asupra faptului că această clădire se află în carantină. Pe cutiile de scrisori de la intrare poţi însă descoperi o mulţime de nume româneşti. 

În timpul conversaţiei cu bărbatul din Sibiu, se apropie de noi un alt român, având un pachet de ouă sub braţ. Supermarketul se află la o aruncătură de băţ. 

Nimeni nu se simte cu adevărat responsabil pentru protejarea lucrătorilor străini, se plânge Anne-Monika Spallek, purtătoare de cuvânt a Partidului Verzilor din regiunea Coesfeld.

Ecologista Anne-Monika Spallek Ecologista Anne-Monika Spallek
 

Problema este "împinsă înainte şi înapoi între municipalităţi, district şi landul Renania de Nord-Westfalia", a spus aceasta pentru DW.

De asemenea, ea atrage atenţia asupra contractelor pe care compania "Westfleisch" le-a încheiat cu subcontractanţi ce angajează lucrători din Europa de Sud-Est.

Autorităţile sanitare din Germania acţionează doar atunci când cineva s-a îmbolnăvit, spune Spallek. Potrivit politicianei ecologiste, "Westfleisch" ar fi pasat subcontractanţilor responsabilitatea pentru cazarea angajaţilor străini.

Or, ea se îndoieşte că aceste firme respectă întotdeauna reglementările legale, precum cele privind combaterea infecţiilor în spaţiile de cazare colectivă.

Reglementările prevăd "ocuparea individuală a spaţiilor de dormit". De asemenea, persoanele infectate ar trebui izolate din timp.

Reprezentanţi ai mai multor autorităţi au mers în locul în care sunt cazaţi români pentru a face teste de coronavirus 

Reprezentanţi ai mai multor autorităţi au mers în locul în care sunt cazaţi români pentru a face teste de coronavirus

Anne-Monika Spallek spune că lucrătorii carantinaţi asemenea românilor din Rosendahl trebuie să beneficieze de mâncare şi de alte lucruri necesare. 
După conversaţia noastră cu muncitorul român, la faţa locului a ajuns un microbuz.

Din el au coborât reprezentanţi ai Oficiului de Ordine Publică, Autorităţii Centrale pentru Străini şi ai Oficiului Sanitar. 

Purtând echipament de protecţie, aceştia au intrat în clădirea cu lucrători români. Se pare că este pentru prima oară când românii de aici sunt testaţi. Ulterior, autorităţile din Coesfeld au anunţat că au fost prelevate probe de la 930 de angajaţi ai "Westfleisch".

"Oameni foarte săraci"

Locuitor din Rosendahl Locuitor din Rosendahl

"Cam târziu", remarcă unul dintre locatarii clădirii la sosirea oficialilor. În cealaltă parte a străzii întâlnim o femeie căreia îi pare rău pentru lucrătorii străini de la "Westfleisch".

"Este vorba despre oameni foarte săraci, adăpostiţi şi exploataţi în cartiere deteriorate", spune ea. Un bărbat mai în vârstă adaugă că mulţi oameni nu mai merg la cumpărături în supermarketurile vecine de teamă să nu întâlnească acolo români infectaţi.

Patrick Peter Kossen 

Patrick Peter Kossen

La o distanţă de 15 minute de mers cu maşina, pastorul Peter Kossen demonstrează, alături de alte persoane, în faţa intrării principale a abatorului "Westfleisch". Scandalul "putea fi prevăzut încă de acum câteva săptămâni", spune teologul catolic în vârstă de 51 de ani din Lengerich. 

Potrivit acestuia, mulţi dintre angajaţii străini ai abatoarelor sunt cazaţi în spaţii colective de cazare şi barăci supraaglomerate şi mucegăite.

În aceste stabilimente nu poate fi respectată distanţa de siguranţă, mai spune el pentru DW. "Acelaşi lucru este valabil şi în autobuzele aglomerate care transportă lucrătorii la fabrica de carne". Kossen ţine în mână o pancartă pe care a scris: "Opriţi sclavia modernă!"

Consecinţe pentru district

Poarta de intrare în fabrica Westfleisch Poarta de intrare în fabrica Westfleisch

În spatele lui, din când în când, bariera din curtea fabricii se ridică şi se coboară. Chiar dacă autorităţile au închis acest abator, camioanele şi unii angajaţi părăsesc în mod regulat fabrica.

"Westfleisch" explică pe siteul său că angajaţii infectaţi şi persoanele care au intrat în contact cu aceştia sunt în carantină la domiciliu. Compania menţine o legătură strânsă cu angajaţii, se mai precizează. 

Scandalul are consecinţe la nivelul districtului Coesfeld. Deşi în Renania de Nord-Westfalia restricţiile socio-economice impuse de autorităţi vor fi relaxate începând de luni (11 mai), la Coesfeld, în Münsterland, ele vor rămâne în vigoare până cel mai devreme 18 mai. 

Miodrag Soric - Deutsche Welle