Potrivit Agenţiei Germane de Presă, dpa, guvernul federal de la Berlin va reduce substanţial lista ţărilor pentru care a emis o alertă de călătorie. E vorba de 31 de ţări, printre care se numără toţi cei 26 de parteneri UE, deci şi România, plus Marea Britanie, care a parăsit de curând spaţiul comunitar, la care se mai adaugă patru state din spaţiul Schengen, dar care nu fac parte din Uniunea Europeană: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Măsura va intra în vigoare la 15 iunie, dacă situaţia epidemiologică o permite. Se aşteaptă, însă, ca deja miercuri cabinetul de la Berlin să decidă un pachet de astfel de măsuri de relaxare intitulat "Criterii de relansare a turismului european", document de care dispune deja dpa.

Aeroportul din Frankfurt pe Main (picture-alliance/M. Mainka)

Aeroportul din Frankfurt pe Main, cel mai mare aeroport al Germaniei

Avertismentele valabile deja din martie

Pe 17 martie, Ministrul federal de Externe, Heiko Maas (SPD), a făcut un anunţ fără precedent, lansând avertismente de călătorie pentru toate statele lumii. Aşadar, întreg globul a fost declarant "zonă de risc" în contextul pericolului contaminării cu noul coronavirus. Alerte de călătorie erau emise în trecut doar în cazul unor ţări implicate în războaie, cum a fost cazul Afganistanului sau Siriei, de exemplu. Ţări în care viaţa cetăţenilor germani ar fi în pericol. În cursul săptămânilor trecute, după declanşarea pandemiei de coronavirus, au fost readuşi în Republica Federală, printr-o acţiune exemplară, peste 240.000 de turişti germani blocaţi în diferite colţuri ale lumii din cauza întreruperii curselor aeriene sau a altor căi de transport.

Turism la Marea Nordului (picture-alliance/dpa/S. Schuldt)

Potrivit sondajelor, mulţi germani îşi vor petrece vacanţa anul acesta în Germania

Timing perfect înaintea vacanţei

Retragerea avertismentelor de călătorie ar urma să se producă cu puţin timp înaintea începerii vacanţelor de vară în Germania, perioada exactă fiind diferită de la land la land. În Renania de Nord-Vestfalia, de pildă, vacanţele încep deja la finele lunii iunie. Astfel ar fi din nou posibile concediile pe continentul european. Potrivit Ministerului de Externe de la Berlin, decizia anulării alertelor de călătorie ar contribui la reanimarea turismului grav afectat de pandemie, ceea ce "ar fi important atât pentru turişti şi pentru industria germană de turism cât şi pentru stabilitatea economică din ţările ţintă", în care şi-ar petrece germanii vacanţa.  

Avertismentele generale de călătorie urmează a fi înlocuite prin indicaţii individuale, care să prezinte riscurile posibile din fiecare ţară în parte. Pentru a-şi proteja cetăţenii faţă de o posibilă contaminare cu coronavirus, guvernul german propune o listă comună de criterii la nivelul UE. Berlinul pledează, între altele, pentru preluarea unuia dintre criteriile centrale, a aşa numitului prag critic de 50 de noi infecţii cu coronavirus la 100.000 de locuitori în decurs de 7 zile. Dacă în Germania acest prag este depăşit, se revine la măsurile dure de carantină anti-COVID-19 dinaintea relaxării.

Articol publicat de Deutsche Welle