Germania, reticentă în legătură cu armata lui Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece ţări europene, cu Franţa în frunte, au lansat miercuri, la Paris, un plan comun de apărare militară. În timp ce Parisul insistă că Europa este capabilă să îşi garanteze singură securitatea, Berlinul rămâne prudent în legătură cu acest semnal.

Iniţiativa Europeană de Intervenţie (IEI) a fost lansată în iunie, la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Nouă ţări s-au alăturat Franţei în acest proiect: Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Spania.

Reuniţi la Paris la o zi după apelul lui Macron pentru „o adevărată armată europeană“, reprezentanţii acestor ţări au elaborat planul de funcţionare a acestei coaliţii.

Conform iniţiatorilor, acest proiect nu reprezintă o alternativă la Alianţa Nord-Atlantică, dominată de Statele Unite. Totuşi, el apare în contextul unor preocupări faţă de abordarea izolaţionistă, inclusiv în domeniul apărării, a administraţiei Trump.

„Pentru a face faţă noilor ameninţări, Europa are nevoie de o apărare puternică“, a transmis, după reuniune, ministrul francez al Apărării.

Berlinul este însă prudent faţă de IEI, cu toate că Parisul îl consideră un actor important în realizarea acestui proiect.

Potrivit unor analişti citaţi de Deutsche Welle (DW), Germania este îngrijorată de posibilitatea folosirii IEI pentru intervenţii în străinătate şi de orice plan desfăşurat în afara UE.

„Pentru germani, orice încercare deliberată de a crea ceva semnificativ în afara structurilor UE - şi în afara NATO - nu este văzută ca o mişcare pozitivă, ci ca o subminare a UE“, spune pentru DW Claudia Major, o expertă în chestiuni de apărare la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate.

„Berlinul a atenuat toate propunerile franceze de teama de a fi atraşi în aventuri militare nepotrivite în Africa“, afirmă la rândul său Philipp Rotmann, de la Institutul de Politici Publice Globale, citat de DW.

În opinia lui Major, Berlinul a aderat la acest proiect doar pentru a nu lansa discuţii asupra viitorului motorului franco-german, care stă la baza UE.

Marţi, la Europe 1, Emmanuel Macron a pledat pentru o Europă capabilă să se apere singură. În opinia preşedintelui francez, bătrânul continent este pândit de două pericole. Un pericol îl reprezintă Rusia, „care a arătat că poate fi ameninţătoare“. Al doilea pericol rezultă din dezangajarea Statelor Unite conduse de Donald Trump din apărarea Europei. „Cine este principala victimă?“, s-a întrebat liderul de la Élysée, răspunzând apoi: „Europa şi securitatea sa“. Ţinând cont de aceste aspecte, Macron a propus înfiinţarea unei „adevărate armate europene“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite