Germania respinge reconstrucţia Ucrainei printr-o datorie comună a UE. Ce propune, în schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Lindner Foto: EPA EFE
Christian Lindner Foto: EPA EFE

Propunerea Comisiei Europene de a se constitui o datorie comună a statelor UE pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei a fost respinsă de Germania. Declaraţia a fost făcută vineri de ministrul german de finanţe, Christian Lindner.

Va veni un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să privim finanţările pentru Ucraina la o scară europeană, aşa cum am făcut pentru COVID-19, declarase în faţa presei Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

În replică, ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a declaratla o conferinţă în urma reuniunii G7, că ţara se opune constituirii unui fond suplimentar pe modelul mecanismului NextGenerationEU, potrivit Digi24.

Germania privilegiază mecanisme mai clasice ''de sprijin financiar pentru statele terţe'' şi a căror eficacitate este dovedită de UE, a adăugat ministrul german. 

Propunerea avansată de Comisia Europeană consta în crearea unui instrument financiar - denumit ''RebuildUkraine'' - anexat bugetului UE, prin care Ucraina să beneficieze de împrumuturi şi granturi, condiţionate de reforme privind statul de drept şi combaterea corupţiei, şi de investiţii conforme cu obiectivele europene privind digitalizarea şi combaterea încălzirii globale.

Potrivit executivului comunitar, ''granturile care ar fi acordate ar putea fi finanţate fie prin contribuţii suplimentare ale statelor membre (şi ale statelor terţe care doresc) pentru Facilitatea (RebuildUkraine) şi pentru programele existente ale Uniunii fie printr-o revizuire ţintită a bugetului european 2021-2027''.

Amploarea nevoilor Ucrainei pentru reconstrucţia sa nu este cunoscută, războiul cu Rusia fiind încă în desfăşurare, dar Comisia Europeană estimează în prezent pagubele suferite de Ucraina la ''sute de miliarde de euro, din care peste o sută de miliarde numai pentru infrastructurile fizice''.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite