Potrivit publicaţiei economice "Handelsblatt", ministrul de Interne Horst Seehofer ar fi pregătit un proiect de lege în acest sens, cu anumite prevederi-cheie. 

În Germania se discută de mai mulţi ani despre adoptarea unei legi a imigraţiei, prin care să fie favorizată primirea în ţară a migranţilor cu înaltă calificare profesională, după modelul aplicat cu succes de ţări precum Canada sau Australia. Documentul pregătit de ministrul de Interne ar fi fost deja convenit cu miniştrii germani ai Muncii şi Economiei, după cum mai relatează "Handelsblatt". Cât de repede, proiectul va fi prezentat în cabinetul de la Berlin.

Contractul de guvernare al marii coaliţii prevede adoptarea unei astfel de legi, prin care "să se reglementeze într-un mod nou şi transparent atragerea în Germania a lucrătorilor calificaţi, pentru a satisface cererea tot mai mare de pe piaţa germană a muncii". Cancelara Angela Merkel a vorbit în iulie despre acest demers ca despre un "proiect central" al marii coaliţii.

Angajaţii germani nu vor mai fi favorizaţi

Potrivit "Handelsblatt", imigranţii vor fi aleşi în baza unor criterii precum calificarea profesională, vârsta, cunoştinţele de limbă germană, dovada unei oferte de angajare din Germania şi asigurarea costurilor de trai în această ţară. Guvernul german va renunţa în curând la prevederea controversată care îi obligă pe patronii germani să favorizeze la angajare cetăţenii germani în dauna străinilor, la acelaşi nivel potenţial de calificare. "Renunţăm în principiu la favorizarea căutării prealabile a unor angajaţi germani pentru ocuparea posturilor vacante pe piaţa muncii", se spune în documentul elaborat de ministrul Seehofer. În prezent, angajatorii germani nu sunt obligaţi să respecte această prevedere doar în cazul domeniilor profesionale care suferă de o lipsă acută de personal calificat.

Potrivit relatării publicaţiei economice amintite, a fost preluată în proiectul de lege şi o solicitare a ministrului social-democrat al Muncii, Hubertus Heil. Acesta vrea ca străinii cu înaltă calificare să primească drept temporar de rezidenţă în Germania, pentru a-şi căuta un loc de muncă, chiar şi în cazul în care ei nu pot dovedi pe moment că au o ofertă clară de angajare de la o firmă germană. Prevederea se aplică deja în cazul absolvenţilor de facultate.

Hubertus Heil SPD Berlin

Hubertus Heil, ministrul german al Muncii

Se renunţă la sistemul pe puncte?

Documentul nu face nicio referire la un sistem de imigraţie pe puncte, propus iniţial de SPD. Nu este menţionată nici posibilitatea discutată intens în ultima vreme ca unii azilanţi să fie scoşi din procedura de acordare a azilului şi să fie mutaţi în cea normală de imigraţie, pentru a favoriza accesul lor pe piaţa germană a muncii. "Migraţia care are ca scop obţinerea beneficiilor acordate de sistemul social german va fi împiedicată", se mai precizează în document.

Proiectul pregătit de ministrul de Interne Seehofer face o singură referire la refugiaţi: asigurarea forţei de muncă calificate se va face şi "prin folosirea potenţială pentru piaţa germană a muncii a anumitor persoane din rândul refugiaţilor, care vor avea dreptul de a practica o anumită profesie".

Articol publicat de Deutsche Welle