Germania: al patrulea val al pandemiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasele sunt din nou pline la Berlin
Terasele sunt din nou pline la Berlin

Numărul noilor infectări cu coronavirus creşte constant în Germania. Anul trecut, o vară relaxată a fost urmată de un nou val pandemic. Cum se pregăteşte Germania pentru un posibil val patru al pandemiei?

La fel ca în ţările vecine, numărul noilor cazuri de coronavirus creşte şi în Germania. Se întrevede deja următorul val al pandemiei. Lothar Wieler, directorul Institutului Robert Koch de la Berlin (RKI), a declarat că această evoluţie nu este surprinzătoare, din moment ce varianta Delta a virusului este mai contagioasă.

Urmează aşadar o toamnă în care spitalele germane vor fi pline? Guvernul federal speră să poată evita acest scenariu sumbru. Cel mai important instrument este vaccinul. Prin vaccinare este posibil "să facem faţă şi unor incidenţe mai ridicate fără să fie suprasolicitat sistemul medical", a subliniat cancelara Angela Merkel. Ea a adăugat că datorită vaccinării există mai puţine cazuri grave de Covid. Întrebarea centrală este însă: câţi oameni vor să se vaccineze? 

După noi consultări cu experţii, guvernul de la Berlin declară că obiectivul ar fi o rată de vaccinare de 85 la sută pentru cei cu vârste între 12 şi 59 de ani şi de 90 la sută pentru cei trecuţi de 60 de ani. În acest caz poate fi gestionată o nouă creştere semnificativă a numărului de cazuri. 

Iarnă fără imunitate de turmă

Rămân însă multe semne de întrebare. Institutul Robert Koch a publicat la câteva zile după conferinţa de presă un document cu titlul "Pregătirea pentru toamna şi iarna 2021/22" în care nu se întrevede prea mult optimism. "Ideea că se va ajunge la o imunitate de turmă în sensul eliminării virusului nu este realistă", scrie în acest document. Pe baza mai multor factori, autorii se aşteaptă la o creştere a numărului de noi infectări cu coronavirus în toamna şi iarna 2021/22. 

În ce măsură vor mai suporta germanii pandemia? Psihologul Stephan Grünewald explică în dialog cu DW că mulţi oameni sunt în continuare "într-o stare de nelinişte interioară", sperând însă în acelaşi timp că lucrurile vor evolua mai bine decât anul trecut, din moment ce persoanele vulnerabile sunt vaccinate. "Chiar dacă unii par să mai uite de pandemie acum, în plină vară, oamenii sunt conştienţi că lucrurile se vor schimba din nou spre toamnă." Psihologul s-a numărat printre experţii consultaţi de Armin Laschet în vederea gestionării crizei Corona. Premierul landului federal Renania de Nord-Westfalia este candidatul conservatorilor de la CDU/CSU în cursa pentru funcţia de cancelar federal. 

Se va ajunge la vaccinare obligatorie? 

În Germania, mai bine de 60 la sută din populaţie este vaccinată cu cel puţin o doză. Campania de vaccinare a fost anevoioasă în primăvară, când nu era disponibil suficient ser, dar situaţia s-a schimbat în bine. Acum scade însă interesul germanilor pentru a se vaccina. O demonstrează cifrele Institutului Robert Koch: mai puţine persoane se vaccinează în această vară, comparativ cu lunile trecute. Institutul se aşteaptă la o rată de vaccinare între 70 şi 80 la sută în a doua jumătate a anului, dar aceasta nu va fi suficientă pentru o "imunitate de bază solidă".  

Se va introduce obligativitatea vaccinării? Nu, a promis cancelara Angela Merkel. "Nu vrem vaccinarea obligatorie, ci promovăm vaccinarea", a declarat şefa executivului de la Berlin. Potrivit ei, vaccinul nu va fi obligatoriu nici în cazul anumitor profesii - altfel decât în Franţa. Helge Braun, secretarul general al Cancelariei de la Berlin, de profesie medic, a declarat însă în presa germană că ar fi posibile restricţii suplimentare pentru persoanele nevaccinate. 

Germania a renunţat la managementul rigid al vaccinării, prin care a impus luni de zile o ordine în funcţie de vârstă. În toată ţara există acum echipe mobile de vaccinare care merg în pieţe şi centre comerciale. Cine trece pe acolo poate să se vaccineze direct, fără să completeze întâi online formulare complicate pentru a obţine o programare. 

Psihologul Grünewald consideră că este o idee foarte bună: "Echipele mobile de vaccinare sunt bune, mai ales pentru că ajung în alte medii sociale, dincolo de clasa de mijloc, acolo unde există obiecţii de ordin cultural faţă de vaccinare sau bariere lingvistice."

Pandemia nu dispare prea curând 

Pandemia face parte, în continuare, din viaţa de zi cu zi a germanilor. Obligativitatea purtării măştii în spaţii publice închise, regulile de distanţare şi igienă, sunt aşa-numitele "măsuri de bază" la care nu s-a renunţat complet. Mulţi oameni lucrează în continuare de acasă. Petrecerile şi dansul sunt posibile doar în aer liber, spre exemplu la Berlin, iar spaţiile interioare ale cluburilor rămân închise. 

Situaţia nu se va schimba probabil prea curând. "Măsurile de bază" urmează să mai rămână valabile, a anunţat cancelara Merkel. Unul dintre motive este grija faţă de cei care nu se pot vaccina sau care nu au reuşit încă să o facă. Institutul Robert Koch recomandă să nu se renunţe la aceste măsuri până în primăvara anului viitor. 

Se va reveni vreodată la normalitatea dinaintea pandemiei? Psihologul Grünewald se aşteaptă la schimbări semnificative: "Oamenii nu se vor mai orienta atât de mult spre consumerism, nu vor mai cumpăra şi călători la fel ca înainte de pandemie." El crede că în special persoanele trecute de tinereţe s-au reorientat spre hobby-uri mai liniştite cum ar fi gătitul sau drumeţiile în regiune, spre "bucuriile simple ale vieţii". 

Incidenţa nu va mai fi singurul criteriu 

În cadrul conferinţei de presă de vară, cancelara Angela Merkel a subliniat responsabilitatea landurilor germane de a reacţiona la posibile creşteri dramatice ale numărului de infecţii şi de a impune, la nevoie, măsuri de frânare a pandemiei. Dacă se va dori reluarea formatului consultărilor cu landurile privind criza Corona, cancelara nu le va respinge. 

La sfârşitul lunii iunie a expirat aşa-numita "frână de urgenţă" la nivel federal, prin care anumite rate de incidenţă erau legate de restricţii de circulaţie obligatorii în regiunea respectivă. În schimb, există noi reguli pentru spitale: acestea trebuie să raporteze, de pildă, mai multe detalii în legătură cu cazurile de Covid, în special privind cele relativ uşoare, când pacienţii nu ajung la secţia de terapie intensivă. Se raportează şi statutul privind vaccinarea, pentru a constata câţi pacienţi vaccinaţi s-au infectat totuşi cu noul coronavirus. 

Institutul Robert Koch a raportat în jur de 6.000 de astfel de cazuri din februarie până pe 22 iulie. Potrivit experţilor de la RKI, s-ar putea să se ajungă din nou la un număr mare de cazuri în căminele de bătrâni. 

Şcoala ca factor de risc? 

La începutul lunii august se termină deja vacanţa de vară în unele landuri federale, iar varianta Delta a virusului, predominantă între timp şi în Germania, e deosebit de răspândită în rândul tinerilor. Vor deveni şcolile noi focare de infecţie, din moment ce nu există încă niciun vaccin aprobat pentru copiii sub 12 ani, iar 94 la sută dintre persoanele sub 18 ani din Germania nu sunt vaccinate?

Pascal Haag din Renania de Nord-Westfalia, în vârstă de 16 ani, se numără printre puţinii adolescenţi vaccinaţi. Elevul se teme de un al patrulea val: "Cel mai mare pericol sunt mutaţiile, mă tem ca protecţia oferită de vaccin să scadă."  

Liceul său nu este pregătit pentru un nou val al pandemiei, singura măsură este deschiderea geamurilor. Există programe de sprijin financiar pentru instalarea unor filtre mobile de aer, dar Pascal nu se aşteaptă ca acestea să ajungă la şcoala lui într-un viitor apropiat. 

Potrivit deciziei miniştrilor de resort din landurile federale, noul an şcolar urmează să înceapă cu ore "normale". Pascal consideră că se ratează multe şanse noi: "Orele online ar trebui să rămână cel puţin în unele domenii, ele ar fi o completare binevenită a orelor în care suntem cu toţii prezenţi în clasă." În perioada pandemiei, mulţi elevi şi-au însuşit noi metode de învăţare, şi ar fi păcat ca aceste aspecte pozitive să fie ignorate acum, consideră Pascal. http://www.dw.com/ro

Şi psihologul Grünewald spune că trebuie evitate demersurile lipsite de viziune pe termen lung. "Germanii au dezvoltat multe modele inteligente care combină deschiderile cu măsurile de menţinere sub control a pandemiei." Acestea nu trebuie uitate. Cea mai proastă idee dintre toate ar fi un nou lockdown, subliniază psihologul german. 

Kay-Alexander Scholz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite