Germania: Când nu ai bani nici de o cafea şi o prăjitură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu sunt bani pentru haine sau pentru o ieşire la cafenea. O vizită la un cuplu care trăieşte la limita sărăciei. Ar putea ultima înţelegere privind acordarea unei pensii de bază să le îmbunătăţească nivelul de trai?

Să iasă în oraş, la o cafea şi o prăjitură - îi lipseşte acest lucru, spune Hans Rudolf W. Când încă lucra, spune pensionarul, nu s-ar fi gândit niciodată că ieşirea la o cafenea ar putea deveni cândva un lux pentru el.

De când a ieşit la pensie, bărbatul de 77 de ani îşi petrece timpul de regulă acasă, cu soţia lui. Locuinţa lor din Bonn arată ca un apartament tipic de pensionari germani, cu nelipsitele draperii şi canapeaua tapiţată în carouri.

Dar Hans Rudolf W. are din păcate bani mai puţini decât majoritatea pnesionarilor germani: abia dacă îi ajung pentru necesităţile de bază - mâncare, costurile cu locuinţa, asigurările. "Soţia mea a fost operată la cap şi mănâncă puţin", spune W. "Şi eu am trecut prin operaţii grele, nici eu nu mai mănânc mult. Aşa ne descurcăm."

După şcoală, direct pe piaţa muncii

335 de euro pensie primeşte Hans Rudolf W. - cam o treime din ceea ce este considerat în Germania un venit la limita sărăciei. El a început să lucreze imediat după şcoală. Mai întâi la o bancă, apoi ca şofer de taxi, la final ca administrator de clădire. La ieşirea la pensie, la 65 de ani, el a făcut imediat cerere pentru o asigurare de bază.

Prin acest ajutor, statul german acoperă gaura dintre pensie şi venitul minim asigurat. Această asigurare minimă revine oricărui om care trăieşte în Republica Federală, indiferent dacă a realizat sau nu plăţi în contul sistemului social german.

Prin urmare, serviciile sociale achită chiria locuinţei de două camere, în plus Hans Rudolf W. şi soţia sa primesc fiecare câte 300 de euro lunar, bani cu care trebuie să achite energia electrică şi încălzirea.

Sărăcia celor în vârstă ia amploare în Germania

Cuplul vizitat de noi nu este singurul în această situaţie. Potrivit Institutului German de Cercetare Economică (DIW), cam 17% dintre pensionarii germani s-ar afla în pericol de sărăcie. Iar în următorii 20 de ani, cota ar putea creşte spre 22 de procente, potrivit studiului cercetătorilor DIW.

Pentru a evita un astfel de scenariu, marea coaliţie de guvernare de la Berlin a căzut de acord în urmă cu câteva zile pe marginea unei aşa-numite pensii de bază: persoanele care au plătit contribuţii la casa de pensii pentru cel puţin 35 de ani vor primi din 2021 o pensie care este cu minimum 10% mai mare decât venitul minim asigurat - independent de valoarea contribuţiilor plătite la sistemul de pensii. Contează la calcul inclusiv anii în care persoanele afectate au avut grijă de copii sau de persoane bolnave din familie. Până la 1,5 milioane de persoane ar urma să profite de pe urma acestei pensii de bază, potrivit preşedintei SPD Malu Dreyer.

Luptă de durată pentru pensia de bază

În proiectul "Pensia de bază" este vorba mai ales de oameni care, la fel ca Hans Rudolf W., au lucrat toată viaţa lor: faptul că aceşti oameni primesc la pensie bani mai puţini decât cei care nu au contribuit niciodată la serviciile sociale este considerat un lucru nedrept de către toate grupurile parlamentare germane.

Actuala mare coaliţie este al treilea guvern federal la rând care a menţinut tema pensiei de bază în contractul de guvernare. Acordul pe acest subiect a eşuat însă mereu, din cauza concepţiilor diferite ale partenerilor de coaliţie. În ultima vreme, disputa s-a purtat pe marginea verificării necesităţii acordării acestei pensii: conservatorii germani de la CDU/CSU au dorit ca pensia de bază să fie acordată doar acelor persoane potenţial îndreptăţite care chiar au nevoie de venitul mai mare. Cei care s-ar califica teoretic, dar care obţin venituri suplimentare din chirii sau investiţii, care au moştenit averi sau care au parteneri de viaţă înstăriţi, ar fi urmat să nu primească pensia de bază mărită. Social-democraţii din SPD nu au fost deloc de acord cu această limitare. Acum s-a ajuns la un compromis: va fi verificat venitul persoanei solicitante, nu şi averea ei şi nici situaţia financiară a familiei.

image

În aşteptarea pensiei de bază: pe Hans Rudolf W. nu îl deranjează verificarea condiţiilor de acordare, el se bucură de pensia mai mare

În sfârşit o ieşire în oraş?

Pensionarul Hans Rudolf W. spune că nu îl deranjează verificarea necesităţii. El le-ar fi prezentat deja autorităţilor situaţia sa financiară pentru a obţine venitul minim asigurat. Pentru el, tot ce contează este să aibă ceva mai mulţi bani în portofel şi dacă se poate să nu mai trebuiască să bată drumul spre birourile serviciului social: "Nu mă simt jenat că primesc venitul minim garantat", spune Hans Rudolf W. "Dar rămâi mereu cu un gust amar când auzi cum se spune despre tine că primeşti ajutor social."

În ciuda situaţiei sale, W. se consideră norocos că nu este nevoit - ca mii de alţi pensionari germani - să depindă de donaţii gratuite de alimente. Dar şi el cere sprijinul organizaţiilor de ajutorare atunci când are nevoie de haine sau de diverse obiecte necesare pentru care nu are destui bani.

Cel mai important pentru el este să evite ca el şi soţia sa să ajungă să fie izolaţi. Au copii, nepoţi şi strănepoţi care vin des în vizită, ne spune el şi ne arată fotografiile de pe dulapul din sufragerie. S-ar bucura însă să primească mai mulţi bani din 2021, cu pensia de bază: "Clar, primul lucru pe care l-aş face ar fi să ies cu soţia mea în oraş. Nu am mai făcut asta demult."

Beatrice Christofaro - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite