Germania. Ministrul Justiţiei anunţă libertăţi pentru cetăţenii vaccinaţi: „Nu este un privilegiu, ci o cerinţă a Constituţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Persoanele complet vaccinate împotriva coronavirusului s-ar putea bucura de o mai mare libertate, după cum a declarat sâmbătă, ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht. Germania a înăsprit restricţiile la nivel naţional, dar legea a fost atacată la Curtea Constituţională.

„Dacă se stabileşte că o vaccinare nu numai că protejează împotriva bolii, ci poate şi să împiedice transmiterea mai departe a virusului, acest lucru trebuie luat în considerare la stabilirea măsurilor”, a declarat Christine Lambrecht pentru ziarul Handelsblatt, citat de Agerpres.„Acesta nu este un privilegiu pentru cei vaccinaţi, ci o cerinţă a Constituţiei”, a mai spus Lambrecht. 

Ridicarea parţială a restricţiilor pentru cetăţenii vacinaţi urmează să fie dezbătută luni într-o şedinţă a liderilor de stat şi federali din Germania, la numai două zile de la adoptarea unui nou set de măsuri dure pentru combaterea coronavirusului. Este vorba de „reglementări speciale, excepţii şi facilităţi pentru persoane presupus imunizate în faţa coronavirusului”. Decizia este una importantă, a adăugat Lambrecht, pentru că cetăţenii vor să ştie despre libertăţile de care se vor putea bucura după ce se vaccinează. 

Parlamentul german a aprobat miercurea trecută noi restricţii antipandemie. Cancelarul Angela Merkel a argumentat necesitatea acestora spunând că situaţia este gravă şi că trebuie evitată ocuparea locurilor în secţiile de terapie intensivă. 

Conform noile norme, circulaţia este interzisă între orele 21.00 şi 05.00 în zonele în care rata de infectare este ridicată. De asemenea, noile reglementări permit aplicarea uniformă a restricţiilor. Restaurantele şi şcolile sunt închise, iar numărul persoanelor care se pot întâlni în privat este redus. Accesul persoanelor este limitat şi în magazine. Totuşi, legea privind înăsprirea restricţiilor a fost atacată la Curtea Constituţională, motiv pentru care, pe perioada procedurii, proiectul nu va putea fi promulgat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite