Germania: Merkel apără concesiile „dureroase” făcute în favoarea coaliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a apărat duminică concesiile „dureroase” pe care le-a făcut în favoarea social-democraţilor (SPD) pentru a câştiga un al patrulea mandat şi a spus că observaţiile venite din partea conservatorilor ei nu sunt un semn al scăderii autorităţii sale, scrie Reuters.

Întrebată dacă intenţionează să-şi pregătească un succesor care să-i conducă pe conservatori în următoarele alegeri, Merkel a declarat că doreşte ca o generaţie mai tânără a Creştin-Democraţilor (CDU) să completeze posturile ministeriale într-o coaliţie reînnoită cu SPD.

Într-un interviu acordat radiodifuzorului public ZDF, ea a comentat nemulţumirea din ce în ce mai mare a conservatorilor faţă de decizia de a acorda SPD un puternic minister al finanţelor.

„Înţeleg dezamăgirea”, a spus Merkel, care a condus Germania în ultimii 12 ani. „Acum trebuie să arătăm că putem începe cu o nouă echipă”, a adăugat ea. Merkel a completat: „Avem de ocupat şase posturi ministeriale, iar din punctul meu de vedere trebuie să ne asigurăm că nu numai cei peste 60 de ani sunt luaţi în considerare, ci şi cei mai tineri”.

În noiembrie, eforturile lui Merkel de a forma un guvern cu două partide mai mici nu au reuşit, lăsând ţara în impas politic şi determinând unii membri ai partidului CDU să solicite un plan de succesiune.

Săptămâna trecută, ea a ajuns la un acord cu SPD pentru a reînnoi o alianţă de dreapta-stânga care a condus Germania după 2013, după ce a făcut o serie de concesii dureroase în privinţa Europei şi a politicii fiscale, precum şi cedând ministerul de finanţe.

Noi alegeri?                                                                                      

Acordul de coaliţie a fost criticat de unii conservatori care simt că următorul guvern va avea o agendă condusă de SPD.

Cei 464.000 de membri ai SPD trebuie să ratifice programul guvernamental de patru ani. Rezultatele vor fi anunţate pe 4 martie.

Merkel a spus că, dacă vor respinge acordul, Germania va organiza probabil noi alegeri.

Ea a respins sugestia că aceste concesii generoase oferite SPD i-au slăbit poziţia în CDU, spunând că a decis să ajungă la o înţelegere de dragul Germaniei.

Ea a încercat să distrugă temerile ridicate printre conservatori conform cărora prin cedarea ministerului de finanţe următorul guvern se va îndepărta de disciplina fiscală strictă aplicată de fostul ministru de finanţe Wolfgang Schaeuble.

„A fost o decizie foarte conştientă la un moment dat (în timpul negocierilor) de a spune «da» va funcţiona, chiar dacă şi eu am simţit că este dureros”, a spus Merkel.

„Vreau să spun că noi (conservatorii) am aprobat, de asemenea, politicile (în acord), iar ministrul de finanţe nu poate face pur şi simplu cum doreşte”, a dat ea asigurări.

Unii conservatori sunt nemulţumiţi de decizia ei de a permite SPD să cheltuiască un excedentul bugetar record şi să îmbrăţişeze cererile privind reforma europeană.

SPD a criticat „austeritatea forţată” a lui Schaeuble în ţările din sudul Europei, cum ar fi Grecia, şi a promis în campania electorală stimularea investiţiilor.

Social-democratul Olaf Scholz, care se aşteaptă să devină ministru de finanţe, a declarat sâmbătă că Germania nu ar trebui să dicteze politici economice partenerilor din zona euro şi că în trecut s-au făcut greşeli.

El a spus că SPD militează, de asemenea, pentru finanţe sănătoase şi vor păstra politica bugetară echilibrată a lui Schaeuble.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite