Germania şi Marea Britanie plănuiesc să emită certificate de imunitate pentru populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO tass.ru
FOTO tass.ru

După ce a fost avansat şi abandonat proiectul imunităţii colective, o nouă idee prinde contur în Europa pentru ca o parte a populaţiei să fie eliberată de restricţiile de mişcare dure şi să-şi poată relua viaţa publică, inclusiv munca: emiterea certificatelor de imunitate.

Germania şi mai recent Marea Britanie, dar şi Danemarca iau în calcul testarea populaţiei pentru anticorpi la coronavirus, astfel încât cei care au contractat virusul şi au dezvoltat imunitate să-şi poată relua munca mai devreme. 

Der Spiegel relata săptămâna trecută că cercetătorii de la centrul  Helmholtz pentru Cercetare în Boli Infecţioase din Braunschweig urmează să  trimită sute de mii de teste pentru anticorpi în următoarele săptămâni. Gerard Krause, epidemiologul coordonator al proiectului, a declarat că persoanele care se vor dovedi imune „ar putea primi un tip de card de vaccinare, care să-i scutească de restricţiile impuse activităţilor”.

Experţii spun că în prezent cele mai eficiente metode de limitare a epidemiei  sunt testarea pe scară largă şi păstrarea distanţei sociale. Testele de depistare a anticorpilor s-ar putea dovedi un proiect ambiţios, în măsura în care multe ţări, inclusiv Marea Britanie fac eforturi de mărire a capacităţii de diagnosticare a populaţiei. Germania efectuează între 300.000 şi 500.000 de teste pe săptămână, potrivit Newsweek.

Cercetători din Beijing şi Shenzen încearcă să identifice cei mai eficienţi anticorpi extraşi de la pacienţii recuperaţi în vederea unui tratament aplicabil pe scară mai largă decât cel bazat pe plasmă, care e dependent de grupa de sânge. Au fost identificaţi deja 206 de anticorpi monoclonali care urmează a fi comparaţi pentru a fi aleşi cei mai buni, eventual în combinaţie, astfel încât să fie eliminat riscul mutaţiilor virusului.

Întrebat dacă va urma modelul Germaniei, Matt Hancock, ministrul britanic al sănătăţii, tocmai ieşit din izolare după ce a fost testat pozitiv, a declarat :„Luăm în considerare posibilitatea unui certificat de imunitate - o dovadă că cei care au avut boala, au dezvoltat anticorpi şi deci au dobândit imunitate, şi, ca atare, se pot întoarce pe cât posibil la viaţa de dinainte”.

Ministrul a atras însă atenţia că „ştiinţa imunităţii asociate covid-19 este încă în stadiu timpuriu” şi că deşi certificatele sunt soluţii foarte inteligente, acestea nu sunt deocamdată o certitudine, întrucât este nevoie ca testele să se dovedească fiabile şi să obţină aprobare.

Oamenii de ştiinţă britanici iau însă serios în considerare ideea, înclusiv laboratoarele sanitare publice de la Porton Down, o facilitate guvernamentală secretă.

În afara fiabilităţii testelor, acestea ar trebui să stabilească un nivel al imunităţii şi durata lui. IN Marea Britanie traiesc multi romani, majoritatea lucrand in domeniul serviciilor din UK.

Coduri de bare în China

China care îşi reia viaţa publică după săptămâni de restricţii foloseşte coduri de sănătate pe telefoane pentru a preveni reizbucnirea epidemiei.

Locuitorii provinciei Hubei, cu excepţia Wuhan, au fost anunţaţi că au permisiunea să părăsească provincia doar dacă sunt sănătoase şi confirmă asta printr-un cod de bare verde.

Rezidenţii provinciei au fost obligaţi să obţină un cod care să indice starea lor de sănătate. Culorile codului sunt oferite cu ajutorul bazei de date epidemiologice a provinciei: persoanele confirmate, suspectate sau cazurile asimptomatice, ca şi cele cu febră primesc un cod de bare roşu; contactele lor apropiate primesc un cod galben; cei care nu sunt înregistraţi în baza de date sunt consideraţi sănătoşi şi pot călători promind un cod verde.

Începând din 8 aprilie restricţiile de călătorie se ridică şi la Wuhan, unde a debutat epidemia în decembrie - cei cu un cod  QR verde vor putea părăsi provincia pentru prima dată după două luni. Oficialii au avertizat însă populaţia să limiteze ieşirile.

Coreea de Sud, care a pus accent pe testarea agresivă şi identificarea contacţilor, a introdus un dispozitiv de supraveghere prin GPS a celor aflaţi în autoizolare, în contextul în care viaţa publică nu este foarte drastic restricţionată.

Ţara care ar putea ridica restricţiile mai devreme

Danemarca este poate mai aproape decât multe ţări europene de ridicarea restricţiilor de mişcare.

Premierul Mette Frederiksen a anunţat vineri că restricţiile dau semne că funcţionează: rata  internărilor e una stabilă, în pofida faptului că vârful epidemic nu a fost atins.

Oficialii au spus că următorul pas este o redeschidere controlată şi graduală a vieţii publice începînd de la mijlocul lunii aprilie. 

Planul include testarea cât mai multor persoane - inclusiv testarea anticorpilor astfel încât oamenii să ştie dacă au sau nu un anumit grad de imunitate.

Danemarca a confirmat primul caz pe 27 februarie, iar acum are peste 3750 de cazuri de infectare şi 138 de decese. A fost printre primele ţări europene care şi-au închis graniţele, pe 13 martie. În aceeaşi săptămână a închis şcolile, cafenelele şi magazinele şi a interzis grupurile mai mari de 10 persoane, ca şi vizitele la spital.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite