Germania îşi reduce prezenţa militară în provincia afgană Kunduz, controlată de talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver/Getty Images
FOTO Guliver/Getty Images

Germania îşi reduce prezenţa militară în provincia Kunduz din nordul Afganistanului, controlată de talibani, unde trupele germane au oferit ani de zile consultanţă forţelor afgane în luptele cu insurgenţii, transmite Reuters.

Măsura a fost planificată de misiunea NATO din Kabul încă de la sfârşitul verii şi nu este o reacţie la anunţul de săptămâna trecută al Statelor Unite, referitor la reducerea forţele din Afganistan, de la 4.500 la 2.500 de militari, până la jumătatea lunii ianuarie, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului pentru Operaţiuni Mixte al Germaniei.

Retragerea forţelor străine, chiar dacă negocierile de pace sunt blocate, ar putea însemna o influenţă mai mare a talibanilor în Afganistan, marcând noi dificilutăţi pentru o ţară sfâşiată de război în ultimele două decenii şi afectată grav şi de epidemia de Covid-19.

Germania a început să îi redistribuie pe cei aproximativ 100 de militari de la tabăra din Kunduz în urmă cu o săptămână, a spus purtătorul de cuvânt.

Dacă în viitor va fi nevoie de consiliere militară în Kunduz, trupe germane vor fi trimise aici de la o bază mai mare din Mazar-i-Sharif, unde sunt staţionaţi circa 1.000 de militari germani.

Cu un efectiv de 1.200 de militari, Germania a desfăşurat în Afganistan al doilea cel mai mare contingent după Statele Unite.

Kunduz are o valoare simbolică pentru armata şi poporul german, pentru că Germania a pierdut aici cel mai mare număr de militari după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite