Germania ia în calcul să închidă frontiera cu Franţa, unde au fost descoperite şase focare de contaminare cu variantele braziliană şi sud-africantă ale coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Guvernul german a anunţat că se gândeşte să-şi închidă punctele vamale cu Franţa, unde situaţia sanitară se degradează în special la Moselle din cauza noilor tulpini de SARS-CoV-2. Germania filtrează deja intrările din Austria şi Cehia, relatează AFP.

Parisul „doreşte ca Germania să nu-şi închidă complet frontiera” cu Franţa şi îndeamnă, la postul de radio France Info, la „o concertare” în vederea evitării acestui scenariu.

„Dacă Germania îşi restrânge şi mai mult circulaţia” cu Franţa, „aş dori să definim împreună excepţii cât mai larg posibile. Avem două preocupări majore: transportul rutier şi muncitorii frontalieri. Pentru aceste persoane, este o chestiune de capacitatea de a munci şi a-şi câştiga traiul”, a declarat secretarul de Stat însărcinat cu Afacerile Europene Clément Beaune.

„Vom face totul pentru a discuta să nu existe nicio decizie care să nu fie coordonată, pentru ca să nu existe surprize neplăcute”, a subliniat el, anunţând că urma să discute luni cu miniştrii-preşedinţi ai celor trei landuri germane care se învecinează cu Franţa.

Întrebat despre îngrijorările Parisului, Guvernul german a anunţat luni că „va continua să observe cu precizie situaţia (sanitară), pentru a evalua în mod continuu măsurile în lupta împotriva pandemiei” covid-19.

„Controale consolidate vizând ţările de la frontieră nu sunt normalitatea şi sunt impuse doar pe o perioadă determinată, în funcţie de condiţiile legate de ameninţarea variantelor” noului coronavirus, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, care evocă măsuri „de ultim recurs”.

Asemenea controale la frontiera cu Moselle nu sunt excluse, însă se va face totul pentru a se evita perturbarea muncitorilor transfrontalieri, a dat asigurări Tobias Hans, conducătorul conservator al micului land Saarland, situat în sud-vestul Germaniei şi care se învecnează cu Franţa.

Ei ar putea circula în baza prezentării unui test negativ, a sugerat el.

În ceea ce priveşte decizia germană de a-şi închide o parte a frontierelor - cu Cehia şi Tirolul austriac - „nu cred că a existat o dezbatere cu Comisia Euroepană (CE)”, şi-a exprimat regretul Clément Beaune.

„Comisia a amintit, pentru că o vreme ne-am coordonat măsurile europene, să definim reguli comune, un cadru, că acest lucru nu este conform cadrului european. A avut loc o discuţie ieri între comisarul european de resort şi ministrul german, pentrtu a se explica”, a declarat el.

Controalele impuse de Germania duminică au condus luni la formarea unor cozi de aşteptare la frontiera cu Cehia, scrie presa germană.

Ministerul german de Interne a anunţat că s-au eefctuat 10.000 de controale până luni dimineaţa, dintre care jumătate s-au soldat cu respingeri.

O listă de profesionişti autorizaţi să treacă frontiera a fost stabilită, subliniază ministerul german, care dă asigurări că lucrează la ”soluţii pe măsură”, care să ţină cont de realitatea de la frontieră.

Franţa descoperă şase focare de contaminare cu variantele braziliană şi sud-africantă ale coronavirusului

Franţa a anunţat luni că a început o operaţiune de testare în masă, după ce a descoperit 160 de cazuri de infectare cu variantele aşa-zise „sud-africană” şi „braziliană” ale coronavirusului, considerate mai virulente. Aceste cazuri au fost depistate în şase centre pentru bătrâni din departamentul Dordogne, în sud-estul Franţei. Este vorba în majoritate despre rezidenţi, dar şi despre personal de îngrijire.

„Constatăm apariţia de variante exotice, nu a celei britanice, ci a celei sud-africane, care este cea mai notabilă. Sunt vizate şase focare de infecţie în departament”, a declarat prefectul Frédéric Perissat, citat de AFP.

Originea răspândirii acestor variante, a căror secvenţiere este în lucru, rămâne deocamdată necunoscută.

Între timp, o amplă operaţiune de testare a început luni în cele şase centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice.

„Obiectivul este de a întrerupe lanţul de transmitere pentru a nu contamina alte instituţii”, a precizat prefectul.

Din cele 67 de centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice dependente (EPHAD), aflate în Dordogne, în jur de 15 sunt afectate în prezent de coronavirus, iar şase dintre ele au fost depistate ca focare de contaminare cu noile variante. În aceste centre, toate persoanele venite pentru vizite vor fi testate, a explicat Marie-Ange Perulli, responsabila locală a agenţiei regionale de sănătate. „Acţionăm în centre concentrice, nu se face testare masivă în toată comuna”, a precizat ea, adăugând că deocamdată nu a fost observată o „difuzare masivă” în rândul populaţiei generale.

Primul caz de infectare în Europa cu varianta „braziliană” a coronavirusului a fost confirmat în Germania, la 23 ianuarie, iar la începutul lunii februarie a fost semnalat primul caz în Spania.

 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite