Germania desfiinţează o unitate de elită a armatei, destabilizată de serie de scandaluri privind legături cu extremă dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania desfiinţează una dintre cele patru companii ale unităţii militare de elită Kommando Spezialkräfte, destabilizată de o serie de scandaluri cu privire la legături ale unor membri ai KSK cu mişcarea de extremă dreapta.

Unitatea militară germană de elită Kommando Spezialkräfte (KSK) din cadrul Bundeswehr, destabilizată de o serie de scandaluri cu privire la legături ale unor membri ai acesteia cu mişcarea de extremă dreapta, urmează să fie desfiinţată în parte, a anunţat marţi ministrul german al Apărării, relatează AFP.

orţele speciale KSK ”şi-au luat o autonomie parţială” faţă de restul armatei germane ”din cauza unei culturi toxice a unor persoane de la conducerea lor. În consecinţă, KSK nu poate să continue în forma actuală”, a anunţat Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, într-un interviu acordat cotidianului Süddeutsche Zeitung.

A doua companie a forţelor speciale germane - considerată locul în care au loc cele mai mari derapaje de extremă dreapta - urmează să fie desfiinţată imediat - fără să fie înlocuită.

KSK va mai avea doar trei companii.

Până la operarea unor schimbări, unitatea specială a Bundeswehr nu va participa la exerciţii şi misiuni internaţionale.  Ministrul a catalogat aceste ultime descoperiri drept ”tulburătoare” şi ”alarmante”.

Astfel, 48.000 de piese de muniţie şi 62 de kilograme de explozivi au ”dispărut” de la KSK.

De asemenea, mai mulţi membri ai forţelor speciale au fost identificaţi drept apropiaţi ai mişcării ultranaţionaliste, în contextul în care autorităţile sunt îngrijorate de o resurgenţă a extremei drepte vizând migranţi, evrei şi oficiali politici care-i susţin.

O anchetă internă urmează să stabilească dacă acest material de război a fost furat recent sau dacă contabilitatea armatei a fost falsificată, a anunţat AKK.

”Zidul tăcerii este pe cale să fie spart”, a declarat ea.

O nouă evaluare urmează să aibă loc la sfârşitul lui octombrie.

Ministrul german al Apărării a avertizat că, în cazul în care membrii acestor forţe speciale ”nu aud acest prim foc de avertisment, problema unei reorganizări” mai largi a ”KSK se va pune în mod inevitabil”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite