Germania: Conservatorii lui Merkel s-ar putea alia din nou cu social-democraţii lui Schulz

Germania: Conservatorii lui Merkel s-ar putea alia din nou cu social-democraţii lui Schulz

Membri ai Partidului Social-Democrat German, cu Martin Schulz în centru, după alegerile parlamentare din 24 septembrie FOTO Guliver/ Getty Images/ Maja Hiti

Foştii parteneri de guvernare ai cancelarului german Angela Merkel s-au răzgândit şi s-au declarat deschişi la discuţii în vederea scoaterii Germaniei din criza politică actuală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Presaţi în ultimele zile să discute cu Merkel, social-democraţii germani (SPD) conduşi de Martin Schulz au renunţat în cele din urmă la opoziţia lor faţă de ideea unei noi alianţe de guvernarare cu conservatorii din cadrul CDU/CSU, transmite AFP.

„SPD nu este închis la discuţii“, a declarat joi seară secretarul general al acestei formaţiuni, Hubertus Heil, după o reuniune de opt ore a conducerii social-democraţilor.

Până acum, Martin Schulz a refuzat categoric orice idee de a prelungi coaliţia actuală dintre partidul său cu blocul Angelei Merkel în urma alegerilor legislative din septembrie, marcate de o înfrângere dură a SPD. El s-a exprimat până acum pentru organizarea de noi alegeri.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, el însuşi un social-democrat, s-a împotrivit acestei idei şi a făcut apel către toate partidele să dea dovadă de deschidere. Steinmeier a avut joi o întrevedere cu Schulz pe marginea acestui subiect.

Alte voci din cadrul SPD s-au pronunţat pentru susţinerea unui guvern minoritar condus de conservatori, o opţiune pe care Merkel a exclude, pentru a nu fi nevoită să caute majoritate la fiecare decizie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările