Germania. Bisericile catolice şi protestante au pierdut 430.000 de enoriaşi în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
germania bisserica

Bisericile Catolică şi Protestantă au pierdut fiecare mai bine de 200.000 de enoriaşi anul trecut. Aceste pierderi le afectează pentru că aceştia plătesc un impozit eclezial reţinut din impozitul pe venit.

Biserica Romano-Catolică a pierdut anul trecut 216.078 de membri iar cea Protestantă aproximativ 220.000, potrivit statisticii publicate vineri de Conferinţa Episcopilor Germani (DBK) şi de Biserica Evanghelică în Germania (EKD).

În total, în jur de 23 de milioane de cetăţeni germani sunt în continuare credincioşi ai Bisericii Catolice şi 21,14 milioane sunt membri ai Bisericii Protestante. Cele două biserici însumează 53,2 la sută din totalul populaţiei germane, care se ridică la mai mult de 83 de milioane de oameni.

Hans Langendörfer, secretar al Conferinţei Episcopilor Germani, a calificat aceste date statistice drept "îngrijorătoare".

În Germania se poate renunţa ofical la calitatea de credincios al unei biserici printr-o declaraţie dată în faţa unei agenţii guvernamentale, câteodată un tribunal districtual. În declaraţie nu trebuie menţionat motivul pentru care se doreşte aceasta, notează DW.

Până când nu renunţă oficial la calitatea lor de membri printr-o declaraţie, credincioşii bisericilor Catolică şi Protestantă plătesc un impozit eclezial de 9 la sută din impozitul pe venit, fapt ce aduce miliarde de euro în vistieria celor două organizaţii. Acest impozit este automat colectat de stat şi vărsat în conturile celor două biserici, la fel ca şi contribuţia la fondul de pensii sau asigurarea socială.

Un studiu publicat de Universitatea din Freiburg în luna mai conchide că numărul aparţinătorilor principalelor două biserici din Germania va scădea treptat la jumătate în următorii 40 de ani. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite