Germania, alegeri. Angela Merkel intră în campanie, în încercarea de a salva CDU de la un dezastru electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul German Angela Merkel şi Armin Laschet, preşedintele CDU
Cancelarul German Angela Merkel şi Armin Laschet, preşedintele CDU

Cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative, Angela Merkel şi-a înmulţit intervenţiile în favoarea preşedintelui CDU în încercarea de a-i salva pe creştin-democraţi de la eşec catastrofal. Cancelarul a făcut marţi un apel impresionant către alegătorii germani să susţină un viitor guvern condus de conservatorul Armin Laschet la alegerile din 26 septembrie.

Cancelarul german Angela Merkel s-a aruncat din nou în campanie electorală, marţi, aducând un sprijin consistent candidatului taberei sale conservatoare, Armin Laschet, în mari frământări cu mai puţin de trei săptămâni înaintea unui scrutin indecis.

În faţa deputaţilor din Bundestag reuniţi pentru ultima dată în şedinţă plenară, ea a insistat pe faptul că „cea mai bună cale” pentru Germania este „un guvern condus de Armin Laschet în calitate de cancelar”.

„Deoarece guvernul lui va fi marcat de stabilitate, fiabilitate şi moderaţie şi de asta are nevoie Germania”, a explicat ea într-un discurs cu o conotaţie puternică electorală.

„Cetăţenii au alegerea în câteva zile: un guvern care acceptă sprijinul partidului Die Linke împreună cu Partidul Social-Democrat (SPD) şi cu Verzii, sau cel puţin nu-l exclude, ori un guvern condus de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), un guvern federal care conduce ţara noastră către viitor cu moderaţie”, a spus Merkel în plenul Budestagului, probabil ultimul ei mesaj în faţa camerei inferioare a legislativului federal german înaintea scrutinului la care nu mai candidează.

 Formaţiunea de stânga radicală Die Linke respinge apartenenţa la NATO şi alte angajamente internaţionale ale Germaniei, precum relaţia transatlantică, context în care Merkel a insistat că o cooptare a acestui partid în guvern poate avea consecinţe pentru apartenenţa Germaniei la structurile occidentale, o eventuală intrare în executiv a acestui partid de stânga şi a ecologiştilor putând de asemenea avea efecte asupra politicilor economice care vor influenţa viitorul ţării.

În acest discurs cu accente electorale, Angela Merkel a descris scrutinul din 26 septembrie drept unul ''special'' mai ales pentru că el va decide ''orientarea ţării noastre în vremuri dificile''.

Angela Merkel s-a situat multă vreme în retragere faţă de această campanie electorală, în situaţia în care ea a decis de multă vreme să predea puterea la finalul celui de-al patrulea mandat.

Mai multe figuri din tabăra sa conservatoare îi cereau să se implice mai mult atunci când se succedau sondajele dezastruoase pentru Uniunea CDU/CSU care ar putea primi o palmă istorică la alegerile legislative din 26 septembrie.

Trecând la ofensivă pe ultima linie dreaptă, ea se străduie să-şi pună inalterabila popularitate în serviciul unui Armin Laschet împotmolit în dificultăţi.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez CSU sunt în cădere liberă din vară.

Un sondaj făcut pentru canalul RTL publicat marţi îi plasează pentru prima dată sub pragul de 20%, la 19%, în intenţiile de vot.

Ceva nemaivăzut la nivel federal pentru un partid care a dominat serios viaţa politică după război şi care se situa încă la 30% din intenţiile de vot la începutul anului.

Conservatorii, care obţinuseră 32,9% din sufragii în 2017, sunt acum devansaţi cu mult de Partidul Social-Democrat (SPD), aflat multă vreme în urmă, dar care a obţinut între 25% şi 27% din intenţiile de vot.

Ofensiva a început la un miting de campanie a taberei sale la Berlin, pe 21 august: cancelarul se declară „profund convinsă” că Armin Laschet, un om capabil „să construiască punţi între oameni”, îi va succeda la cancelarie.

Ea s-a arătat de asemenea de mai multe ori alături de el, ca luni seara, la o reuniune a partidului său dedicată digitalizării.

În ajun, ei au mers împreună în Renania de Nord-Westfalia, una din cele două regiuni sinistrate în urma inundaţiilor ucigaşe şi condusă de Armin Laschet.

La o lună şi jumătate după o catastrofă care a făcut peste 180 de morţi şi pe care experţii o leagă de schimbările climatice, Angela Merkel şi-a lăudat urmaşul conservator, care „conduce cu mult succes cel mai mare stat regional din Germania”.

Puţin apreciat de alegători după ce a trebuit să lupte să se impună drept candidat al conservatorilor, Armin Laschet a încercat la sfârşitul săptămânii trecute să-şi lărgească echipa de campanie dotându-se cu un grup de experţi.

Pentru probleme de finanţe şi economie, el a făcut apel la Friedrich Merz, fost rival pentru conducerea partidului şi care reprezintă aripa liberală pe când dl Laschet reprezintă aripa centristă.

Dar unii experţi politici au îndoieli: „Ai nevoie de o echipă când ai un candidat fiabil, este unul din principiile înscrise în orice manual electoral”, subliniază pentru AFP Peter Matuschek, de la institutul de sondare Forsa. „Dar asta intervine destul de târziu”, după părerea lui.

Contraatacului social-democratului  Olaf Scholz

Candidatul acestuia din urmă pentru postul de cancelar, Olaf Scholz, în prezent ministru de finanţe în guvernul condus de Merkel, a rostit la rândul său în faţa Budestagului un discurs în care a susţinut că în următoarea legislatură ''sarcina cea mai importantă'' a Germaniei trebuie să fie o Uniune Europeană mai integrată, ''puternică şi suverană'', potrivit agenţiei EFE.

În opinia lui Scholz, aprofundarea integrării blocului comunitar ar estompa diferenţele dintre ''nord şi sud, est şi vest'', iar Germania, ca ''mare ţară din centrul'' UE, trebuie să aducă la aceeaşi masă ''prieteni şi parteneri'', să-şi menţină capacitatea de influenţă în contextul internaţional şi să apere valori precum statul de drept, democraţia şi economia socială de piaţă.

Vorbind despre relaţiile UE cu SUA şi despre NATO, organizaţie contestată de posibilii săi viitori parteneri la guvernare, partidul Die Linke, el a descris relaţia transatlantică drept o ''alianţă de nerenunţat'', la fel şi NATO. Candidatul social-democrat a pledat şi pentru trimiterea în continuare de către Germania a unor misiuni militare în străinătate, în cooperare cu parteneri şi aliaţi, pentru a asigura ''pacea şi securitatea'' în lume, dar a admis că în urma eşecului din Afganistan este nevoie de o dezbatere asupra modului de desfăşurare a acestor misiuni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite