Germania va adopta primul plan de apărare civilă de la sfârşitul Războiului Rece. Populaţia trebuie să-şi facă provizii de hrană şi apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania a ridicat nivelul de alertă teroristă
Germania a ridicat nivelul de alertă teroristă

Germania va adopta un plan de apărare civilă, primul de la sfârşitul Războiului Rece, care include şi obligaţia populaţiei să facă rezerve de hrană şi de apă, pentru mai multe zile, în cazul unui atentat sau al unei catastrofe informează AFP. Berlinul analizează şi posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

Planul, care pune accentul pe prioritatea sprijinirii trupelor de către civili, subliniază necesitatea de a consolida capacitatea de gestionare a sistemului de sănătate şi soliditatea clădirilor, urmează să fie adoptat miercuri de Guvern, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Populaţia va fi obligată să aibă un stoc alimentar individual suficient pentru 10 zile”, potrivit publicaţiei, care citează un “proiect al Apărării Civile” elaborat de Ministerul de Interne.

De asemenea, fiecare familie va trebui să aibă apă potabilă pentru cinci zile.

Proiectul de 69 de pagini nu descrie drept probabil un atentat pe teritoriul german care să necesite o ripostă la nivel naţional, dar evocă măsuri de precauţie pentru ca familiile să fie “pregătite în mod adecvat pentru un eveniment care le-ar putea ameninţa existenţa şi care nu poate fi exclus în viitor”, adaugă FAS.

Printre priorităţi se numără şi susţinerea pe care populaţia civilă va trebui să o ofere forţelor armate în cazul unui astfel de eveniment.

Germania a ridicat nivelul de alertă după valul de atacuri şi atentate – dintre care două revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic. Printre altele, Guvernul a anunţat la începutul lunii că intenţionează să sporească resursele la care vor avea acces poliţia şi celelalte forţe de securitate.

În luna iulie, un document al Ministerului german al Apărării sublinia ameninţarea potenţială a Rusiei, o ţară care "a pus la îndoială în mod deschis pacea în Europa", mai ales după anexarea Crimeei în anul 2014.

Germania a aprobat, la mijlocul lunii iulie, noi reglementări, care vor face ca Berlinul să îşi asume un rol militar mai important pe scena internaţională.

Armata germană va experimenta prima creştere a investiţiilor după 1990, punând astfel capăt unui sfert de secol de reduceri bugetare de la sfârşitul Războiului Rece.

Germania analizează şi posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu

Guvernul german analizează o reintroducere a serviciului militar obligatoriu în cadrul aceluiaşi nou set de strategii în înfruntarea unor eventuale ameninţări în domeniul securităţii, potrivit unui document confidenţial la care agenţia a avut acces, relatează DPA.

Planul pentru apărare civilă al Ministerului de Interne include o subsecţiune intitulată "Susţinerea forţelor armate" care sugurează reintroducerea serviciului militar - abolit în urmă cu cinci ani - ca o cale de a pregăti ţara în vederea unor eventuale mobilizări în cadrul NATO.

Berlinul analizează noi strategii în domeniul securităţii în urma celor două atacuri teroriste şi atacului armat în masă de luna trecută, dar şi a tensiunilor dintre NATO şi Rusia după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi implicăriii Moscovei în războiul din estul Ucrainei.

Guvernul a abolit serviciul militar obligatoriu în 2011, argumentând că nu mai este necesar din punct de vedere geopolitic.

Ministrul Apărării Ursula von der Leyen declara la începutul acestei luni că Bundeswehrul va participa la formări alături de poliţia federală în vederea mobilizării în operaţiuni interne în cadrul luptei împotriva terorismului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite