Germania: Încep să se redeschidă magazinele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

În Germania intră în vigoare deciziile de relaxare a măsurilor dure anti-COVID-19. Autorităţile avertizează însă că până la reluarea totală a activitâţilor va mai trece ceva vreme.

Pe teritoriul Republicii Federale s-au redeschis, începând de astăzi, magazinele mai mici, cu o suprafaţă de până la 800 de metri pătraţi, cele care vând maşini, biciclete, precum şi librăriile. Şeful cancelarie federale, Helge Braun, avertizează, însă, cetăţenii că în situaţia în care cazurile de infectare cu coronavirus ar reîncepe să crească, "se vor impune din nou restricţii, altfel se va ajunge într-un cerc vicios".

Ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, a subliniat la rândul său că măsurile de igienă şi păstrarea distanţei, vizând frânarea răspândirii COVID-19, vor mai rămâne probabil "câteva luni" în vigoare. "Până se va descoperi un vaccin va trebui să avem grijă cu toţii şi unii de alţii", a mai spus ministrul.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins din Baltimore, bilanţul infecţiilor cu coronavirus a atins, în Germania, cifra de 145.742, iar numărul deceselor 4642 de persoane. Conform Institutului Robert Koch, în jur de 88.000 de persoane s-au însănătoşit.

Spitalele germane au preluat între timp 200 de pacienţi suferind de COVID-19 din alte ţări europene şi mai există câteva astfel de cereri. Costurile spitalizării sunt suportate de Ministerul federal al Sănătăţii. "Aşa înţelegem noi solidaritatea europeană", a explicat ministrul de resort, Spahn.

image

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn

Potrivit concernului de consulting McKinsey, şomajul pe continentul nostru se va dubla în următoarele luni. Datorită reducerilor de salariu şi a orelor de muncă, determinate de pandemia COVID-19, ameninţate ar fi 59 de milioane de locuri de muncă.

În România au fost confirmate până acum 8.746 de infecţii cu coronavirus, în timp ce numărul deceselor a ajuns la 451, potrivit ultimelor date transmise duminică de Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.892 au fost declarate vindecate şi externate. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 17.473 de persoane. Alte 47.003 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Chiar dacă vârful epidemiei de coronavirus nu a fost atins în România, estimând că se va întâmpla aceasta în următoarea săptămână, când numărul total al cazurilor de îmbolnăvire ar putea atinge 14.000, autorităţile ar trebui să gândească din timp o strategie pentru ridicarea restricţiilor şi pentru reluarea activităţii, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. El spune că un astfel de plan trebuie discutat, evaluat şi cunoscut de toată lumea, pentru că una dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local.

După patru săptămâni, în Norvegia s-au redeschis grădiniţele. Autorităţile justifică decizia, subliniind că cele mai puţine cazuri de infectare cu coronavirus se înregistrează în rândul copiilor. Unii părinţi sunt totuşi sceptici faţă de aceste decizii de relaxare a restricţiilor anti-COVID-19.

image

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, minimalizează în continuare pandemia COVID-19

Preşedintele populist al Braziliei, Jair Bolsonaro, consideră măsurile de combatere a răspândirii noului virus drept inutile. El a participat la o demonstraţie organizată în capitala ţării contra restricţiilor de circulaţie, îndemnându-i pe concetăţenii săi "să lupte pentru ţara lor". Jair Bolsonaro comparase pandemia de coronavirus cu o "mică gripă", calificând lupta anti-COVID-19 drept "isterie".  

Potrivit preşedintelui Donald Trump, în contextul actualei pandemii vânzările de arme au înregistrat în SUA cifre record.

Oficiul american de control al produselor farmaceutice, FDA, a aprobat un studiu clinic al concernului farmaceutic elveţian Novartis de tratare a pacienţilor COVID-19 cu hidroxiclorochină, un medicament folosit împotriva malariei. Preparatul va fi testat la aproximativ 440 de pacienţi din clinicile americane.  

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite