Georgienii au protestat faţă de propriul guvern şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de georgieni au protestat sâmbătă pe străzile din Tiblisi faţă de un acord de colaborare între forţele militare din regiunea separatistă Abhazia şi cele ruseşti, relatează BBC.

Manifestanţii au acuzat că Moscova încearcă să anexeze regiunea separatistă Abhazia, guvernul din Tiblisi nefăcând suficiente eforturi pentru a proteja interesele naţionale ale Georgiei.

Protestul de sâmbătă a fost organizat de principalul partid de opoziţie georgian, Mişcarea Naţională Unită. Demonstranţii, care consideră că Rusia are de gând să anexeze Abhazia, au ieşit pe străzi fluturând steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene.

„Opriţi Rusia” şi „Stop Putin”, au fost câteva dintre scandările manifestanţilor.

Regiunea separatistă Abhazia şi-a obţinut independenţa în 1999. După alţi nouă ani, Rusia a recunoscut în mod oficial autonomia provinciei.

„Este necesar să ne facem auzită vocea, deoarece, împreună cu Ucraina, Rusia va anexa Adhazia şi Osetia de Sud. Toţi partenerii din lume trebuie să apere Dreptul internaţional aici şi în Georgia, nu doar în Ucraina”, a declarat deputatul georgian David Bakradze.

Georgia se confruntă în ultima perioadă şi cu o criză politică gravă, după ce premierul Irakli Garibaşvili l-a demis pe ministrul Apărării, pro-occidentalul Irakli Alasania, acuzat de corupţie.

În urmă acestei demisii, alţi doi politicieni cu funcţii importante şi-au depus mandatele, în semn de solidaritate cu Alasania.

Fostul ministru al Apărări a denunţat acuzaţiile şi a precizat că acestea reprezintă un atac împotriva parcursului euroatlantic al Georgiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite