Georgia nu s-a răzgândit şi se pregăteşte să parafeze, la Vilnius, Acordul de asociere cu UE

Georgia nu s-a răzgândit şi se pregăteşte să parafeze, la Vilnius, Acordul de asociere cu UE

Georgia merge spre UE

Georgia va parafa la apropiatul summit european de la Vilnius Acordul de asociere la UE, poziţia sa în această privinţă nefiind afectată de recenta decizie a Ucrainei de a suspenda procesul de apropiere faţă de Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul adjunct de externe georgian, David Zalkaliani, citat de Interfax.

„Vom merge la summitul de la Vilnius, vom parafa Acordul de asociere şi ne vom pregăti de semnarea lui în 2014“, a precizat ministrul georgian, potrivit Interfax citată de agerpres.

Zalkaliani a ţinut să precizeze că „'decizia Ucrainei este regretabilă, dar ea nu are nicio influenţă asupra deciziei Georgiei“'.

Noul preşedinte al Georgiei, Ghiorghi Margvelaşvili, ales în urma alegerilor de la sfârşitul lunii octombrie, declara recent, potrivit ITAR-TASS, că ţara sa „îşi va continua drumul spre Europa“ şi că este gata să depăşească toate obstacolele posibile pe calea spre integrarea europeană.

Negocierile privind asocierea Georgiei la UE au început în iulie 2010. La sfârşitul lunii iulie a acestui an, s-a anunţat că textul documentului a fost convenit în totalitate între cele două părţi şi că acordul este gata pentru parafare. Este de aşteptat ca Acordul de asociere dintre Georgia şi UE să fie semnat până în septembrie 2014, urmând ca acesta să înlocuiască Acordul pentru parteneriat şi cooperare, în vigoare în prezent.
 

citeşte şi:

Schimbare de gardă în Georgia. Irakli Garibaşvili va fi noul premier al ţării

Noul preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili a aprobat oficial candidatura lui Irakli Garibaşvili la funcţia de prim-ministru. Despre acest lucru a informat serviciul de presă al preşedintelui Georgiei.

INFOGRAFIE Aspiraţiile Georgiei şi realităţile politice

Pe 27 octombrie, Ghiorghi Marghelaşvili, candidatul partidului Visul Georgian, a câştigat alegerile prezidenţiale şi a devenit cel de-al patrulea preşedinte al Georgiei. Alegerile prezidenţiale din acest an  pot fi considerate un fel de „turul doi” al alegerilor parlamentare din octombrie 2012, potrivit Institutului Polonez pentru Politică Externă, care a făcut pentru ziarul „Adevărul“ o radiografie a actualei scene politice georgiene.

Dilema Vilnius

Pe 28 şi 29 noiembrie, cu ocazia Summitului de la Vilnius, există posibilitatea semnării Acordului de asociere cu Ucraina şi parafării unor acorduri cu Moldova şi Georgia, aceasta însemnând, practic, deschiderea oficială a drumului spre integrarea europeană a celor trei ţări.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările