Generalul Scaparrotti: NATO va întrerupe comunicarea cu Germania dacă alege 5G de la Huawei

Generalul Scaparrotti: NATO va întrerupe comunicarea cu Germania dacă alege 5G de la Huawei

Curtis Scaparrotti, şeful forţelor aliate din Europa

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a avertizat miercuri Germania că forţele NATO vor înceta să mai comunice cu partenerii lor germani dacă Berlinul va colabora cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G, informează AFP.

„Ne este teamă că structura comunicaţiilor lor va fi compromisă, deoarece mai ales cu sistemul 5G, a cărui lăţime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă“, a declarat miercuri şeful forţelor NATO în faţa unei comisii parlamentare a Congresului SUA.
 
Dacă 5G este „integrat în sistemul lor de comunicare militară, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem', a avertizat el. „Şi pentru militari, aceasta ar fi o problemă“, a adăugat Scaparrotti.
O scrisoare a ambasadorului Statelor Unite adresată Germaniei, în care avertizează Berlinul să nu utilizeze echipamentele Huawei pentru viitoarele reţele 5G, a dus la declanşarea unor noi discuţii pe această temă, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului, transmite Reuters.
 
Purtătorul de cuvânt Ulrike Demmer a afirmat, în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Berlin, că guvernul vrea să se asigure că infrastructura sa de telecomunicaţii respectă cele mai înalte standarde de securitate.
 
Statele Unite şi-au avertizat aliaţii că echipamentele produse de compania chineză Huawei implică riscuri de securitate din cauza legăturii apropiate cu guvernul de lăa Beijing şi a legislaţiei chineze care obligă firmele să colaboreze cu agenţiile de spionaj.
 
 ”Nu voi prezenţa lista concretă a discuţiilor pe care le avem, dar suntem în contact strâns cu partenerii noştri în domeniul securităţii, între care se află, în mod natural, şi Statele Unite, a spus Demmer.
 
Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a avertizat însă că excluderea Huawei de la construcţia reţelelor 5G ar putea afecta economia germană, cea mai mare din Europa.
 
Seehofer, un conservator din Bavaria, a cerut dialog cu China şi găsirea unei soluţii tehnice care să răspundă îngrijorărilor legate de securitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: