Generalul Nicolae Ciucă, primul înstelat cu experienţă de luptă în Afganistan şi Irak preia comanda Forţelor Terestre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru generalul Nicolae Ciucă, DRAPELUL DE LUPTĂ ţine de realitatea teatrelor de operaţiuni militare.
Pentru generalul Nicolae Ciucă, DRAPELUL DE LUPTĂ ţine de realitatea teatrelor de operaţiuni militare.

Din 7 ianuarie a.c., la comanda Forţelor Terestre Române trece generalul-maior Nicolae Ciucă, un profesionist militar care a comandat, succesiv, batalioane din forţa expediţionară a Armatei României, care au acţionat în teatrele de operaţiuni militare din Afganistan şi Irak.

Conform unui comunicat oficial, ceremonia de predare-primire a funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Terestre/SMFT, ocupată până acum de generalul-locotenent Mircea Savu, iar din 7.01.2013 de generalul-maior Nicolae Ciucă, se va derula în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, la sediul SMFT.

Generalul Ciucă ocupa funcţia de comandant al Diviziei 2 Infanterie, în componenţa căreia intră, conform datelor libere la publicare: Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti"; Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt"; Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor"; Baza 3 Logistică "Zargidava"; Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell"; Regimentul 53 Rachete Antiaeriene "Tropaeum Traiani"; Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru"; Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică "General Nicolae Petrescu"; Batalionul 200 Sprijin "Istriţa"; Batalionul 202 Apărare CBRN "General Gheorghe Teleman"; Batalionul 528 Cercetare "Vlad Ţepeş".

Nicolae Ciucă este originar din Dolj, ca ofiţer participând la misiuni specifice încredinţate unor subunităţi ale armatei naţionale în Angola, Kosovo, Bosnia, Afganistan si Irak. 

El a comandat celebrul Batalion "Scorpionii Roşii", recunoscut de americani ca fiind surprinzător de adaptabil imprevizibilului din teatrul de război.

A fost decorat, până acum, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în Grad de Cavaler, Semnul Onorific in Serviciul Patriei XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de onoare a Armatei Romaniei şi Emblema de Onoare a Statului Major al Fortelor Terestre.

Am avut şansa de a îl întâlni pe distinsul camarad atât pe tărâm afgan, cât şi în deşertul irakian. 

Este unul dintre comandanţii care înainte de a da un ordin privind executarea unei noi misiuni în teatrul de operaţiuni militare, alături de aliaţi sau pe cont propriu, obişnuia să invite pe tinerii ofiţeri să îi ofere varianta lor de acţiune. 

Motivul? "Ei cunosc mai bine terenul şi localnicii." 

Dar, după cum m-am convins aveau şi dexteritatea de a anticipa posibile pericole pe itinerarul de deplasare. 

De regulă, Nicolae Ciucă după ce îi asculta pe junii săi camarazi spunea scurt:"Aşa vom face. Cum aţi propus."

Am participat ulterior la o deplasare în deşert, cu transportoarele blindate, în care acest comandant a fost informat că ultimul echipaj avea probleme tehnice şi s-a oprit. A comunicat cu tabăra unde se afla batalionul din subordinea sa, luând măsura de a asigura întoarcerea acestuia, în siguranţă, în campusul aliat, cu tot cu blindatul gripat, fără nicio altă surpriză. 

Relaxat în relaţiile cu subordonaţii, fiind promotor al convingerii "Respectă-ţi camaradul!", Nicolae Ciucă a reuşit să imprime un stil propriu, în care ordinele nu erau decât expresii pasagere ale unor acţiuni viitoare comune.

Când scriu aceste rânduri, generalul este în drum spre Bucureşti.

Un loc în care este aşteptat cu speranţa unor mutaţii practice, profesioniste, la nivelul conducerii celei mai numeroase categorii de forţe armate din România.

Una căreia îi vine rândul să aibă, în viitorul deloc îndepărtat, un general experimentat la conducerea Statului Major General, după ce acesta a fost condus anterior de un amiral, din Forţele Navale, iar acum de un general de aviaţie.

Promovarea generalului Nicolae Ciucă este - după invitarea omologului lui Mircea Duşa de la Chişinău, ca să asiste la Parada Militară de la 1 Decembrie 2013 - a doua decizie salutară a actualului ministru al apărării naţionale, de când a preluat conducerea ministerului de resort. 

Cunoscut şi preţuit de aliaţi, în mod special de americani, noul comandant al Forţelor Terestre Române are în raniţă un baston - la modul figurat - vizibil în curând. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite