Generalul austriac Wolfgang Wosolsobe a preluat comanda Statului Major Militar al Uniunii Europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul austriac Wolfgang Wosolsobe a fost numit marţi, 28 mai, de Consiliul Militar al UE, ca director general al Statului Major Militar al Uniunii Europene.
Generalul austriac Wolfgang Wosolsobe a fost numit marţi, 28 mai, de Consiliul Militar al UE, ca director general al Statului Major Militar al Uniunii Europene.

Generalul Wosolsobe îi succede generalului olandez Ton van Osch, a cărui ultimă zi, ca lider al Statului Major Militar al U.E., a fost 28 mai. Profesioniştii militari austrieci sunt recunoscuţi pentru capacitatea lor de relaţionare pozitivă, în comandamentele multinaţionale şi rigoarea cu care conduc acţiunile de care răspund.

Generalul Wolfgang Wosolsobe, a fost, până la numirea menţionată, reprezentant militar austriac la sediul U.E., în Bruxelles.

În opinia ministrului austriac al apărării, Statul Major Militar al Uniunii Europene este o placă, evident centrală, a planificării strategice militare a comunităţii europene.

Anul trecut, pe 24 aprilie 2012 se anunţase deja că generalul-maior Wolfgang Wosolsobe, care activa, din anul 2007, ca şef al Reprezentanţei Militare Austriece, la Bruxelles, a fost numit în funcţia de director general al Statului Major Militar al UE.

"Această nominalizare arată reputaţia de care se bucură forţele austriece şi, în special, generalul Wosolsobe, în UE. Este o expresie a aprecierii UE, pentru contribuţia Austriei la politica comună, de apărare şi securitate a Uniunii Europene. Adresez felicitări generalului Wosolsobe, pentru nominalizarea sa.", a declarat, atunci, ministrul austriac al apărării, Norbert Darabos, la finalul reuniunii miniştrilor apărării, unde a avut şi discuţii bilaterale, pentru numirea sa.

Statul Major Militar al U.E./S.M.M.U.E., cu sediul la Bruxelles, este împărţit în cinci departamente - planificare, informaţii, operaţiuni, logistică, telecomunicaţii şi IT -, având conexiunile corespunzătoare la NATO şi la Organizaţia Naţiunilor Unite.

S.M.M.U.E. este organul central de planificare strategică militară, al Uniunii Europene.

Funcţia de director general, al Statului Major Militar al U.E., poate fi ocupată de generali cu una, două sau trei stele, pentru o perioadă de trei ani.

Fiecare candidat este nominalizat, pentru postul amintit, de către un stat membru al UE.

Selecţia se face cu un an înainte de începerea mandatului, la nivelul Consiliului Militar al UE.

Nu oricum. Ci prin vot secret.

După care se aprobă de către Consiliu, la propunerea Înaltului Reprezentant, baroneasa Ashton.

Interesant este detaliul conform căruia contracandidaţii lui Wosolsobe erau generali din Germania, Suedia, Spania şi Italia. Conform informaţiei date de Ministerul austriac al Apărării, generalul Wosolsobe este căsătorit si are patru copii.

La ceremonialul de predare-primire a comenzii S.M.M.U.E., derulat pe 28 mai, a fost prezentă şi baroneasa Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al U.E., pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Generalul Wosolsobe a declarat jurnaliştilor prezenţi că liniile principale de acţiune a S.M.M.U.E. rămân aceleaşi.

Generalul austriac este interesat să găsească o identitate mai clară a militarilor, la nivelul Uniunii Europene şi să convingă interlocutorii civili, din posturile relevante de decizie, la U.E., că S.M.M.U.E. are capacitatea de a oferi o expertiză mai mare, în ceea ce priveşte prevenirea conflictelor, gestiunea situaţiilor de criză şi a etapelor ulterioare încetării unor confruntări armate.

Aidoma unui general de la Cartierul General al NATO şi cel austriac a insistat asupra necesităţii de a avansa pe calea punerii la un loc şi partajării disponibilităţilor existente, în scopul de a consolida o cultură comună, de securitate, nu doar pentru a economisi fonduri, ci şi pentru a edifica înţelegerea reciprocă, conformă intereselor europene.

Şi pentru că tot am pomenit de Alianţa Nord-Atlantică, în ceea ce priveşte relaţionarea cu NATO, generalul Wosolsobe este adeptul unei cooperări, pe timpul operaţiunilor militare, printr-o abordare cuprinzătoare.

În traducere liberă, cu o grijă sporită, pentru ca trupele alocate forţei expediţionare, cea destinată acţiunii într-un teatru de operaţiuni militare să aibă, din start, muniţia necesară, avioanele de transport şi tot sprijinul logistic calculat pe un timp îndelungat.

Nu cum s-a întâmplat pe timpul Operaţiunii Protectorul Unificat, din Libia, când, după două săptămâni de acţiune, francezii şi englezii descopereau că nu mai au... muniţie.

Doar se pare că urmează Siria, unde americanii intenţionează să închidă spaţiul aerian sirian.

Ca unul care am avut ocazia să conlucrez cu militari austrieci, la Comandamentul Multinaţional de Nord Vest, din Szczecin, capitala Voievodatului Pomerania de Vest, din Polonia, m-am convins că generalii şi ofiţerii din Armata Austriei sunt extrem de sociabili, eleganţi în conduită, preferă relaţiile interumane clare, calde, oneste şi se remarcă prin rigoarea cu care conduc acţiunile ce li se încredinţează.

Unul dintre ei îmi spunea zâmbind:"Lumina străluceşte, chiar dacă orbul n-o poate vedea." De data asta, ofiţerii din Statul Major Militar al U.E. au văzut că festivitatea de întronare a noului comandant s-a făcut, pentru întâia oară, în aer liber, pe platou, cu fanfară militară.

Semn că generalul Wolfgang Wosolsobe este pus pe treabă. Deloc mimată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite