Gazprom a sistat livrarea de gaze către Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă a decis să întrerupă livrarea de gaze către Ucraina, după ce anunţat că va lua această măsură în cazul în care Kievul nu plăteşte datoria de 1,95 miliarde de dolari până la ora 6.00 GMT (ora 9.00 a României).

UPDATE Federaţia Rusă a oprit livrarea de gaze naturale către Ucraina, după ce Kievul nu a reuşit să îşi plătească datoria de 1, 95 miliarde de dolari.

Potrivit AFP, Rusia a introdus luni un sistem de plată în avans a livrărilor de gaze naturale către Ucraina, după expirarea ultimatumului, ceea ce înseamnă că-i va mai furniza doar volume plătite în avans, a anunţat gigantul Gazprom.

Cele două părţi nu au reuşit să ajungă la niciun acord în urma negocierilor purtate la Kiev în acest sfârşit de săptămână. Astfel, la întoarcerea din Ucraina, purtătorul de cuvânt al companiei Gazprom a precizat că este puţin probabil ca situaţia să se îmbunătăţească.

„Nu am ajuns la niciun acord. Şansele să ne reîntâlnim cu partenerii ucraineni sunt foarte mici. În prezent ne aflăm în avion către Moscova”, a declarat prin telefon purtătorul de cuvânt al companiei Gazprom, Sergei Kuprianov.

Gigantul rus a transmis autorităţilor ucrainene că va reduce aprovizionare cu gaze naturale către Kiev, dacă acesta nu plăteşte datoria de 1,95 miliarde de dolari până la ora 9.00 (06.00 GMT). Astfel, Rusia are în vedere trecerea la un sistem de plată în avans pentru Ucraina.

„Dacă plata nu se va realiza până la ora convenită, vom opri furnizarea gazelor naturale”, a mai spus Sergei Kuprianov.

Pe de altă parte, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a precizat că Ucraina este pregătită pentru reducerea sau chiar pentru închiderea totală a alimentării cu gaze ruseşti.

Corespodenţii BBC notează că în acest caz întreaga Uniune Europeană ar putea fi afectată de o reducere a gazelor naturale ruseşti către Ucraina, deoarece aproximativ 15 la sută din consumul statelor membre provine din Rusia prin conductele care traversează Ucraina.

În mandatul preşedintelui Viktor Ianukovici, Ucraina plătea Rusiei 268 de dolari pe mia de metri cubi, pentru gazele naturale. După înlăturarea liderului ucrainean, preţul a urcat la circa 485 de dolari pe mia de metri cubi, acesta fiind unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

Ultima ofertă a Rusiei a fost ca Ucraina să plătească 385 de dolari pe mia de metri cubi, însă Ucraina a afirmat că este dispusă să ofere maximum 326 de dolari pe mia de metri cubi.

La ultimile negocieri au participat directorul companiei Gazprom, Alexei Miller, prim-ministrul ucrainean Arsenie Iaţeniuk, precum şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.


Citeşte şi:

În negocierile ruso-ucrainene privind preţul la gaze, Putin trece la ameninţări

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri că suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima ofertă pe care Rusia o face Ucrainei şi a ameninţat că trece la "altă fază" în cazul în care Kievul refuză, relatează AFP.

Rusia şi Ucraina nu s-au înţeles asupra preţului la gaze

După opt ore de negocieri, Moscova şi Kievul nu au reuşit aseară să ajungă la un compromis în privinţa preţului gazelor naturale şi asupra unei scheme de achitare a datoriilor pe care Ucraina le are la Rusia.

Care este planul Poloniei de a scădea influenţa Gazprom în Europa

Realizarea unei pieţe energetice comune, solidaritatea între statele membre, creşterea puterii de negociere în privinţa importurilor de resurse naturale, reevaluarea cărbunelui, exploatarea gazelor neconvenţionale şi importul de petrol şi gaze prin terminale specializate sunt principalii piloni pe care Polonia mizează pe termen mediu şi lung pentru asigurarea securităţii la nivel european.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite