Heike Werner şi Stefan Burkhart nu s-au plictisit deloc în ultimele trei luni. Cei doi deţin o agenţie de turism în centrul Berlinului. În lunile de lockdown au avut totuşi mult de lucru – de pildă cu anularea serviciilor de călătorie contractate de mulţi înaintea declanşării pandemiei de coronavirus sau cu repatrierea a numeroşi germani, blocaţi în diferite colţuri ale lumii. Un lucru a lipsit însă în toată această perioadă: încasările.

Deja de 15 ani cei doi conduc agenţia berlineză "Phileas Reisen". Nu întâmplător au ales drept nume pe cel al protagonistului aventurier al romanului celebru scris de Jules Verne "Ocolul pământului în 80 de zile", englezul Phileas Fogg. Agenţia de voiaj era specializată pe croaziere şi călătorii de lux.

 Agenţia de turism Phileas din Berlin (DW/A. Kirchhoff)

Agenţia de turism Phileas din Berlin

Heike Werner şi Stefan Burkhart au fost nevoiţi la un moment dat să concedieze o angajată, cealaltă lucrând în regim de "Kurzarbeit". Aşa au reuşit să reducă la aproape jumătate costurile biroului situat în cea mai bună zonă din capitala Germaniei, dar tot nu se mai puteau descurca. Pentru a supravieţui au solicitat un credit bancar. Dar şi după anularea alertelor de călătorie de către guvernul german pentru cele mai multe state europene, cei doi au constatat cu regret că germanii sunt încă foarte rezervaţi în ce priveşte cumpărarea de servicii de călătorie. Biroul nu-l deschid decât dacă vreun client se anunţă în prealabil telefonic. De perioada de lockdown, cei doi au profitat, păstrând în permanenţă legătura cu clienţii fideli. Mulţi dintre clienţi le solicită în continuare ajutorul, deşi ar putea face aceleaşi rezervări şi online. 

Mallorca în loc de Maldive

Heike Werner ne povesteşte cum, de exemplu, o clientă fidelă a rugat-o să facă o rezervare pe insula Sylt, din Marea Nordului, la un hotel la care fusese cazată şi cu un an în urmă. Bineînţeles că ar fi putut suna şi direct la hotel pentru rezervare. Dar pentru că ştie care e situaţia actuală a dorit să cumpere aceste servicii prin intermediul agenţiei de turism. Şi nu doar atât, femeia a contractat şi o călătorie în Europa, la un hotel de lux din Mallorca.

Cu toate acestea, germanii sunt încă în mare majoritate precauţi cu privire la programarea concediului, adaugă Stefan Burkhart. Potrivit unui studiu al institutului de cercetare de piaţă GfK, 26 la sută dintre germanii chestionaţi au spus că în acest an vor să renunţe la vacanţa planificată înainte de izbucnirea pandemiei. O problemă şi pentru marii operatori de turism. Şi ei încearcă să salveze ce mai e de salvat.

"Dorinţa de a face concediu pe una din plajele europene a crescut constant în ultimele zile", constată cu bucurie Herbert Kluge, manager la cel mai mare operator de turism din lume TUI. Aproape 11.000 de germani urmează a pleca în vacanţă cu TUI, după anularea avertismentelor de călătorie, începând cu 15 iunie, în insulele Baleare din Spania.

Şi operatorul DER Touristik a negociat cu guvernul spaniol condiţii speciale şi verifică în ce măsură "noile prevederi privind protecţia clienţilor sunt aplicate". DER este convins că "atât aeroporturile germane cât şi cel din Mallorca, întreprinderile de transport rutier, managerii de hotel sau restaurant şi ghizii de la faţa locului vor şti să facă faţă acestor provocări". "De îndată ce condiţiile vor fi îndeplinite, va demara sezonul de vară 2020", explică Ingo Burmester, şeful DER Touristik pentru Europa Centrală.

Veneţia, în aşteptarea turiştilor (picture-alliance/dpa/K.H.Spremberg)

Veneţia, în aşteptarea turiştilor

Bravi tedeschi! Curajoşi germanii! Veniţi la Veneţia!

"Avem din nou deschis", a declarat primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, în momentul în care italienii au avut din nou voie să călătorească în propria ţară. Mesajul s-a dorit a fi unul "încurajator", adresat lumii. Odată cu redeschiderea graniţelor europene, va putea fi reluat turismul internaţional, atât de important pentru oraşul lagunelor. Veneţia e vizitată mai ales de turişti din SUA, China, Marea Britanie şi Germania. Anul trecut au fost înregistrate nu mai puţin de 13 milioane de înnoptări, cifre pe care Veneţia nu le va mai atinge prea curând. Iniţial, din cauza turismului de masă din ultimii ani, edilii oraşului stabiliseră introducerea unei taxe de intrare în oraş începând din 1 iulie. În contextul pandemiei de coronavirus, intrarea în vigoare a acestei taxe, de altfel destul de controversate, a fost amânată pe anul viitor. Iar politicienii locali se roagă acum disperaţi de turişti să revină.

Pe 31 mai, încă înaintea deschiderii graniţelor Italiei, primarul Brugnaro a numărat mai mulţi turişti germani aflaţi la Veneţia. "Împreună cu o grămadă de turişti din alte părţi se aflau aici în mod inexplicabil şi vreo 200 de germani. Habar nu am cum au reuşit să vină, dar au venit. Pe germani nimic nu-i opreşte. Bravi tedeschi! Veniţi, noi vă iubim!", a declarat el la postul de televiziune RAI.

Malorca (picture-alliance/imageBROKER)

Mallorca, una dintre cele mai îndrăgite destinaţii turistice pentru germani

Călătorii când ţi-ai pierdut locul de muncă?

Heike Werner şi Stefan Burkhart se îndoiesc, totuşi, că germanii, cunoscuţi pentru plăcerea lor mare de a călători, îşi vor relua obiceiul foarte curând. Oamenii cu bani, excentricii nu vor renunţa, desigur, la concedii. "Avem un client, care insistă să meargă în SUA, în ciuda alertei de călătorie, şi ne tot întreabă dacă nu putem cumva să-l ajutăm să zboare în America", povesteşte Stefan Burkhart, care adaugă că măcar dorinţa clientului de a ajunge şi în Coreea de Nord au reuşit să i-o scoată din cap.

Dar mulţi germani vor renunţa pentru o vreme la voiajul în străinătate programat. "Familiile în care din cauza crizei coronavirus, unul dintre părinţi şi-a pierdut locul de muncă sau care trebuie să se descurce cât de cât cu ajutorul banilor din Kurzarbeit, cu siguranţă nu vor călători în viitorul apropiat", conchide Heike Werner, care, în ceea ce o priveşte, va renunţa la croaziera planificată şi va vizita, în schimb, Toscana. Colegul ei a renunţat şi el la călătoria în Florida şi va pleca doar pentru câteva zile la Barcelona.

Andreas Kirchhoff - Deutsche Welle