Gardul dintre Ungaria şi Serbia, veritabilă barieră antiimigraţie, va fi finalizat până la sfârşitul lunii august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gardul dintre Ungaria şi Serbia. Centrele pentru imigranţi din Ungaria sunt supraaglomerate
Gardul dintre Ungaria şi Serbia. Centrele pentru imigranţi din Ungaria sunt supraaglomerate

Gardul dintre Ungaria cu Serbia urmează să fie ridicat până la 31 august, cu trei luni mai devreme decât era preconizat, a anunţat premierul maghiar Viktor Orban, chiar la Băile Tuşnad. dar pănă ce gardul antiimigraţie va fi gata, valuri de imigranţi ilegali au fost reţinuţi de poliţiştii unguri, în weekend.

Lucrările la acest gard de sârmă au început la jumătatea lui iulie, într-o secţiune de probă. Gardul, de patru metri înălţime şi cu o lungime de 175 de kilometri, la frontiera dintre Ungaria şi Serbia, are menirea să împiedice imigranţii şi solicitanţii de azil să intre în Ungaria, un stat membru UE, de unde încearcă, ulterior, să ajungă în alte state membre ale Uniunii, prin Austria şi Germania. Cea mai mare parte dintre ei provin din Irak, Afganistan, Siria şi ţări africane.

Ministerele ungare al Apărării şi de Interne au anunţat săptămâna trecută că realizarea acestui proiect, în totalitate, se va încheia în noiembrie. Gardul a provocat reticenţe din partea Comsiei Europene (CE) şi a şocat Belgradul. Anul acesta Ungaria a înregistrat deja peste 80.000 de cereri de azil, faţă de 43.000 câte a înregistrat în decursul lui 2014.

Gardul antiimigraţie a fost criticat de Uniunea Europeană şi de organizaţii pentru drepturile omului.

„Europa trebuie să rămână în mâinile europenilor“', a declarat Orban la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Ministerele ungare al Apărării şi de Interne au anunţat săptămâna trecută că realizarea acestui proiect, în totalitate, se va încheia în noiembrie. Gardul a provocat reticenţe din partea Comsiei Europene (CE) şi a şocat Belgradul. Anul acesta Ungaria a înregistrat deja peste 80.000 de cereri de azil, faţă de 43.000 câte a înregistrat în decursul lui 2014.

Gardul antiimigraţie a fost criticat de Uniunea Europeană şi de organizaţii pentru drepturile omului.

„Europa trebuie să rămână în mâinile europenilor“', a declarat Orban la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Gardul dintre Ungaria şi Serbia. Condiţiile pentru azil, înăsprite

Parlamentul ungar a înăsprit recent condiţiile în care este acordat azil şi în care este autorizată menţinerea imigranţilor în tabere. Potrivit lui Orban, "imigraţia ilegală este legată de terorism şi antrenează o creştere a infracţionalităţii, inclusiv violuri şi şomaj". "Europa trebuie să rămână a europenilor", a subliniat el.

Gardul dintre Ungaria şi Serbia.  Imigranţii folosiţi pe post de sperietoare

Vorbinde despre fenomentul migraţionist, premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că este o ameninţare la adresa Ungariei şi Europei şi pune în pericol siguranţa cetăţeanului, întrucât contribuie la răspândirea terorismului şi la creşterea şomajului.

Şeful Guvernului de la Budapesta a spus că una dintre problemele cu care Europa se va confrunta este aceea a terorismului, întrucât „este o relaţie clară între imigranţii ilegali care vin în Europa şi întărirea terorismului“.

Orban a punctat faptul că din marea masă de oameni nu pot fi identificaţi „teroriştii duşmănoşi“ şi a susţinut ideea premierului britanic David Cameron, care a spus că aceştia trebuie identificaţi de la început, când îşi părăsesc ţară natală.

Gardul de la frontiera Ungariei cu Serbia.  Imigranţii contribuie la creşterea şomajului, susţine Orban

O altă problemă care, în opinia lui Orban Viktor, are legătură cu fenomenul migraţionist este una economică, întrucât imigranţii contribuie la creşterea şomajului.

Premierul Ungariei a spus că acest lucru este evident din 2008, de când Europa se confruntă cu o criză continuă şi chiar dacă acest lucru este trecut sub tăcere, statisticile arată că în ţările europene unde numărul imigranţilor este mare, creşte şi rata şomajului, dar şi rata criminalităţii, iar siguranţa cetăţenilor este afectată. El a făcut referire la o statistică din 2012, din Italia, care arată că în această ţară, un sfert din crime au fost săvârşite de imigranţi.

Gardul dintre Ungaria şi Serbia. Ungaria riscă să ajungă o tabără de refugiaţi, în opinia lui Orban

În context, Viktor Orban a vorbit şi despre problema identităţii naţionale, susţinând că multiculturalismul, despre care mulţi europeni au crezut, în urmă cu 30 ani, că este răspunsul la probleme sociale, reprezintă acum o cauză a problemelor.

Orban a punctat faptul că, văzând rezultatele acestui „experiment“ din alte ţări, Ungaria nu doreşte să-l repete şi că are tot dreptul pentru asta.
 

„Toate laolaltă mă fac să spun că imigraţia ilegală ameninţă şi Ungaria, şi Europa, este un pericol pentru valorile comune, pentru cultura comună (...), ameninţă siguranţa cetăţenilor şi rezultatele economice“, a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

Şeful Guvernului de la Budapesta a susţinut că în ţară sosesc valuri de imigranţi şi „din Vest intenţia este ca imigranţii ilegali să fie întorşi în Ungaria“', aceasta fiind o problemă complexă care poate fi rezolvată doar dacă în comunitate există un consens.

Totodată, Orban a spus că în Ungaria s-a realizat o consultare publică legată de fenomenul migraţionist, la care au participat cetăţenii cu drept de vot, iar majoritatea celor chestionaţi, respectiv 66 la sută, au spus că imigranţii reprezintă o problemă, le pun în pericol nivelul de trai şi siguranţa locului de muncă, iar politica Bruxelles-ului legată de această problemă a eşuat.

De asemenea, acelaşi sondaj, spune Orban, a arătat că 80 la sută dintre oameni sunt de părere că ar trebui să existe legi care să permită arestarea persoanelor care trec ilegal graniţa, că acestea ar trebui să-şi acopere costurile de existenţă până la rezolvarea situaţiei lor.

„Majoritatea societăţii din Ungaria nu doreşte să aibă migranţi ilegali şi nu mai doreşte să continue politica Bruxelles-ului, care a eşuat. Iată, majoritatea respondenţilor au spus că noi dorim să fim o societate puternică, bazată pe consens, care doreşte să soluţioneze cele mai arzătoare probleme, printre care şi problema migraţiei“, a spus Orban.

Premierul Ungariei a criticat şi partidele de stânga de la Budapesta, care susţin că fenomenul imigraţiei nu reprezintă un pericol ci o oportunitate, şi le-a spus celor prezenţi că dacă partidele de stânga ar fi câştigat alegerile în 2014, atunci „nu am mai recunoaşte Ungaria, am fi o tabără de refugiaţi“.

El a mai afirmat că acest fenomen este urmarea unor întâmplări nu prea îndepărtate şi are legătură cu faptul că Africa de Nord nu mai reprezintă acel bastion, acea linie de apărare care apăra Europa.

„Miza este Europa, modul de viaţă al cetăţeanului european, valorile Europei şi pur şi simplu existenţa sau dispariţia popoarelor europene. Sau, mai bine zis, o schimbare a popoarelor din Europa care va duce la o transformare în urma căreia nu vom mai putea recunoaşte popoarele din Europa sau ce va mai rămâne din ele. (...) Avem nevoie de voinţa tuturor popoarelor din Europa (...) Noi avem nevoie de Europa aşa cum este şi dorim să păstrăm Ungaria ungurilor“, a mai spus Viktor Orban.

Gardul de la frontiera Ungariei cu Serbia. Poliţia ungară a reţinut în weekend 4.700 de imigranţi ilegali

Poliţia ungară a reţinut 4.725 de imigranţi ilegali începând de vineri şi până duminică, cel mai mare număr de reţineri efectuate vreodată în weekend, anunţă forţele de ordine, relatează MTI.

Potrivit site-ului poliţiei maghiare, nouă persoane sunt suspectate de trafic cu fiinţe umane. Cei mai mulţi dintre imigranţii clandestini, inclusiv 226 de copii, au fost reţinuţi la frontiera de sud a ţării, potrivit aceleiaşi surse. Imigranţii provin din Afganistan, Pakistan şi Siria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite