Gafa unui stat NATO: o bază militară secretă din Norvegia se află în mâinile ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norvegia regretă ziua când a vândut, indirect, ruşilor o bază navală importantă care poate găzdui şi submarine, aflată lângă graniţa cu Rusia. Acum, când preşedintele rus Vladimir Putin îşi încordează muşchii în regiune, există o îngrijorare în creştere printre liderii NATO care consideră că Occidentul s-a lăsat descoperit în zona nordică.

Cu doar şase ani în urmă, politicienii norvegieni au decis că Rusia nu mai reprezintă o ameninţare atât de mare, aşa că era timpul să vândă o bază top-secretă, Olavsvern, ascunsă în munţi şi echipată cu cele mai sofisticate dispozitive disponibile. Baza este localizată lângă orăşelul Ramfjord, aflat lângă graniţa cu Rusia, notează „Newsweek“.

Graniţă NATO slăbită

Pregătirea noastră militară şi apărarea civilă au fost slăbite. Au fost închise instituţii, capabilităţile de rezervă au fost reduse, iar planurile de urgenţă au fost uitate. Olavsvern este unul dintre exemplele de instituţii militare care s-au pierdut, iar acum este clar că vinderea ei nu a fost o decizie bună“, spune Anne-Margrete Bollmann, fost ofiţer de carieră şi acum preşedintă a Asociaţiei Norvegiene de Apărare.

Bollmann consideră că importanţa strategică în creştere a Norvegiei, şi astfel a frontierei de nord a NATO, necesită o prezenţă militară permanentă în regiune. Şi nu e singura care crede acest lucru. „Criza din Ucraina ne solicită atenţia mai mare cu privire la activităţile care au loc în zone-cheie. Avem nevoie de o alianţă care îşi înţelege bine regiunile“, spune şi ministrul Apărării din Norvegia, Ine Eriksen Soreide.

Pe 16 martie, Putin a ridicat exerciţiile militare ale Flotei Nordice la nivelul de disponibilitate de luptă maximă, o mişcare intenţionată clar ca un răspuns la cel mai mare exerciţiu militar norvegian din ultima generaţie.

Ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu, a spus că ordinul a venit chiar de la Putin, care a promis şi că va cheltui peste 21 de trilioane de ruble (314,5 de miliarde de euro) până la sfârşitul deceniului pentru a întări forţele armate ale Rusiei.

Cum a ajuns baza Olavsvern la ruşi

Construcţia bazei navale Olavsvern, chiar în afara oraşului Tromsø, a durat peste 30 de ani, începând în 1964 şi încheindu-se după 1994. Pentru terminarea ei, Europa şi NATO au plătit peste 440 de milioane de euro, însă s-a decis că nu mai este nevoie de ea, notează „Daily Mail“. Se zvonea că doar factura la electricitate pe un an era de peste 1,3 milioane de euro, aşadar, vânzarea bazei Olavsvern era pregătită demult. 

Într-un final, Guvernul a scos-o la vânzare pe site-ul finn.no, echivalentul norvegian al eBay-ului. Chiar şi atunci, această „proprietate unică“ (după cum specifica site-ul), având o suprafaţă totală de 948.900 de metri pătraţi, nu a reuşit să atragă cumpărători cu preţul guvernului de 105 milioane de coroane norvegiene (12,1 milioane de euro). Într-un final, baza a fost vândută unui om de afaceri numit Gunnar Wilhelmsen pentru 38,1 milioane de coroane (4,4 milioane de euro).

Anxietatea oficialilor din armată este alimentată acum pentru că Wilhelmsen închiriază baza unei flote de nave de cercetare ruseşti. Wilhelmsen nu a răspuns solicitărilor pentru un interviu cu jurnaliştii Newsweek, dar, pe website-ul său, face reclamă bazei Olavsvern, ca fiind o fabrică de 25.000 de metri pătraţi cu un chei de acostare adânc şi având 3.000 de metri pătraţi ca suprafaţă, fiind prevăzut şi cu 124 de dormitoare.

image

Din baza Olavsvern pot fi lansate submarine FOTO Agenţia Imobiliară a Ministerului Apărării din Norvegia/Daily Mail

Nave ruse de cercetare seismică care au dispoziţii de a se pregăti de război

Una dintre noile nave sosite la Olavsvern este Akademik Nemcinov, care aparţine Sevmorneftegeofizika, o companie de geofizică din Rusia care se specializează în măsurarea seismică în ape mici şi adânci. Sondajul seismic este o zonă de bună credinţă a cercetărilor internaţionale, aşa că navele de cercetare seismică care andochează în altă ţară nu reprezintă nimic ieşit din comun. Însă Sevmorneftegeofizika nu este doar o altă firmă de cercetare: printre clienţii ei se numără şi Gazprom, dar şi alte firme deţinute complet sau parţial de Kremlin.

„Navele de cercetare ruse sunt parte din forţa navală a Rusiei. Marina rusă are ca principală sarcină să se asigure că submarinele nucleare ale ţării pot circula liber în oceanele lumii. Nu e de glumă cu navele de cercetare din Rusia. Este de neconceput ca guvernul norvegian să facă o asemenea gafă“, spune Göran Frisk, un comandant de navă de top, acum pensionat.

Potrivit lui Frisk, navele de cercetare ruseşti de pe coastele suedeze, finlandeze şi norvegiene trimit şi mini-submarine pentru supraveghere şi pregătire de război, şi investighează şi fundul mării şi condiţiile hidrografice. 

image

Construcţia bazei navale Olavsvern, chiar în afara oraşului Tromsø a durat peste 30 de ani FOTO Agenţia Imobiliară a Ministerului Apărării din Norvegia/Daily Mail

Baza s-a vândut sub conducerea premierului Jens Stoltenberg

Într-adevăr, în timpul vânătorii de anul trecut a submarinului văzut în arhipelagul Stockholm, nava de cercetare rusă Profesorul Logacev, a apărut misterios, plecând rapid cu, ceea ce martorii au susţinut că era un obiect remorcat. Submarinul suspect nu a fost niciodată găsit.

În mod curios, vânzarea  bazei s-a făcut sub conducerea prim-ministrului norvegian Jens Stoltenberg, care acum este secretarul general al NATO.

Potrivit lui Øyvind Korsberg, membru al Parlamentului din regiunea Tromsø, unde este situată Olavsvern, baza ar fi crucială pentru protejarea suveranităţii Norvegiei. „Olavsvern a fost de o importanţă strategică mare pentru apărarea Norvegiei şi pentru NATO. Este păcat că vecinul nostru mare îşi măreşte capacitatea militară în nord, iar noi facem exact opusul“, spune Korsberg.

„E bine că baza poate fi acum valorificată“

Şi totuşi, localnicii nu sunt foarte îngrijoraţi. „Sperăm că noul proprietar va aduce cât de multe nave se poate la Olavsvern, astfel va beneficia economia locală“, spune primarul Jens Johan Hjort, de la municipalitatea Tromsø, care include şi Ramfjord. Hjort recunoaşte paradoxul – de la bază secretă norvegiană, la punct de andocare a navelor ruseşti – „dar este bine că acum aceasta poate fi valorificată“.

În viaţa de zi cu zi din regiunea Tromsø, relaţiile ruso-norvegiene sunt destul de armonioase, ruşii constituind cea mai mare comunitate non-norvegiană din zonă. Nils Kristian Sørheim Nilsen, director executiv al Asociaţiei Afacerilor Regionale din Tromsø, împărtăşeşte optimismul primarului Hjorts.

Nu cred că vor exista probleme mari cu aceşti clienţi (vasele ruseşti, n.r.), altele decât cele prevăzute. Datorită activităţilor petroliere din regiune, în care este implicată şi Rusia, aceste vizite ale vecinilor noştri sunt normale“, spune Nilsen.

Partidele care formează coaliţia de guvernământ din Norvegia s-au opus vânzării bazei Olavsvern, iar ministrul Apărării Ine Eriksen Søreide avertizează frecvent cu privire la activităţile ruseşti din Norvegia. Dar chiar dacă Guvernul va decide că vrea înapoi Olavsvern, proprietarul Wilhelmsen este cel care va decide. Şi nu există niciun indiciu privind dorinţa lui de vânzare, conchide „Newsweek“.

image

Tunelurile bazei Olavsvern pot adăposti o armată FOTO FOTO Agenţia Imobiliară a Ministerului Apărării din Norvegia/Daily Mail

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite