G7 avertizează cu o lună înainte de referendumul britanic că un Brexit va provoca un „şoc“ în economia mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile puteri economice ale lumii din cadrul G7 au avertizat sâmbătă, la finalul unei reuniuni în Japonia, cu privire la „şocul“ pe care-l va reprezenta un Brexit nu doar pentru britanici, ci şi pentru o economie mondială deja slăbită, relatează AFP.

"Incertitudinile au crescut, odată cu conflictele geopolitice, terorismul, afluxul de refugiaţi, iar în plus şocul unei eventuale ieŞiri a Regatului unit din Uniunea Europeană (Brexit) complică mediul economic mondial", afirmă marile puteri economice în comunicatul final, publicat cu o lună înaintea referendumului britanic.

Ministrul britanic al Finanţelor George Osborne a avertizat, la rândul său, că Regatului Unit îi va fi "extrem de dificil", în cazul unui Brexit, să negocieze un nou acord comercial cu statele membre UE şi cu zeci de ţări din afara Europei, legate de Bruxelles printr-o înţelegere specifică.

"Este suficient să vorbim cu miniştrii Finanţelor francez, german şi din alte state europene pentru a înţelege că, dacă Regatul Unit părăseşte UE şi vrea să acceadă pe piaţa unică (...), va trebui să contribuim la bugetul UE, să acceptăm libertatea de mişcare a persoanelor, totul fără a avea de spus un cuvânt în legătură cu aceste politici", a spus Osborne.

Cancelarul a avertizat că valoarea sectorului imobiliar în Marea Britanie ar putea să scadă cu zece până la 18% în cazul unui Brexit, potrivit unei analize a Trezorieriei, care urmează să fie publicată săptămâna viitoare.

"Considerăm că aceasta ar fi o decizie proastă pentru Regatul Unit", a declarat ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble, citat de agenţia de presă Bloomberg. "Însă este o decizie care le revine alegătorilor britanici", a adăugat el.

De asemenea, "ne temem că acest lucru ar putea avea consecinţe negative asupra economiei europene şi economiei mondiale", a adăugat Schäuble.

"Brexitul este foarte prezent în dezbateri, deoarece englezii au dorit clar acest lucru, direct, dat şi pentru că este un subiect de îngrijorare pentru G7", a subliniat ministrul francez al Finanţelor Michel Sapin într-un interviu pentru AFP. "Ar fi un eveniment nefast, cu consecinţe foarte grele asupra creşterii (economice) a ansamblului ţărilor noastre", a spus el.

"Cei Şapte sunt desigur unanimi", a declarat Sapin ulterior, într-o conferinţă de presă, după două zile de reuniuni ale miniştrilor Finanţelor şi guvernatorilor băncilor centrale din Japonia, Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Canada la Akiu, o mică staţiune termală din regiunea Sendai (nord-est).

"O ieşire (din UE) ar avea consecinţe grele nu doar pentru că am fi răi cu Marea Britanie, ci deoarece logica economică ar fi extrem de dură", a apreciat el.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, pe aceeaşi lungime de undă cu Osborne, i-a avertizat vineri pe susţinătorii Brexitului că UE va face viaţa grea Regatului Unit dacă acesta va "dezerta" din UE după referendum.

Britanicii urmează să decidă prin refrendum, pe 23 iunie, dacă ţara lor va rămâne sau nu membră a Uniunii Europene. În afară de Osborne, premierul David Cameron şi opziţia laburistă fac campanie pentru rămânerea ţării în blocul european.

Ultimele sondaje relevă un avans clar al taberei care susţine rămânerea în UE, însă proporţia indecişilor rămâne ridicată, ceea ce face rezultatul foarte nesigur.

La această serie de avertismente cu privire la un eventual Brexit participă o serie instituţii multilaterale importante (FMI, OCDE). Directoarea generală a FMI Christine Lagarde a evocat, pe 13 mai, o perspectivă "rea, chiar foarte rea" în cazul unei ieşiri a britanicilor din UE.

O ieşire a Marii Britanii din UE va transforma ţara într-o "destinaţie mai puţin atractivă pentru investiţii japoneze", declara la începutul lui mai, la Londra, premierul japonez Shinzo Abe.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite