UPDATE G7 anunţă că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele din cadrul grupului G7 au anunţat, sâmbătă, potrivit unui comunicat comun, că au ajuns la un acord cu privire la impunerea unor noi sancţiuni Rusiei, pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei, relatează AFP. Sancţiunile ar putea să vizeze persoane influente în sectoarele energetic şi bancar, potrivit unui oficial american.

UPDATE 11.40 Sancţiunile care ar putea fi impuse Rusiei, în urma sfidării comunităţii internaţionale de a contribui la detensionarea crizei ucrainene, ar putea să vizeze persoane influente în sectoarele energetic şi bancar, a declarat un oficial american de rang înalt, citat de agenţia AFP.

 „Mă aştept (...) ca aceste sancţiuni ţintite să fie impuse foarte rapid”, a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională al preşedintelui american, le-a spus unor jurnalişti, la bordul avionului lui Barack Obama, în drum dinspre Coreea de Sud către Malaysia. El a confirmat că măsurile ar putea fi aplicate de la „începutul săptămânii viitoare”.

Ben Rhodes a subliniat că aceste sancţiuni ar putea să vizeze „persoane influente în (sectoare ale) economiei ruse ca cel energetic şi bancar”. Vizarea „unor indivizi care controlează o largă parte a economiei ruse” va avea un impact puternic asupra economiei Rusiei.


„Luând în considerare necesitatea de a garanta alegeri prezidenţiale democratice, paşnice şi reuşite luna viitoare, la 25 mai, în Ucraina, ne-am angajat să acţionăm de urgenţă pentru a intensifica sancţiunile ţintite şi măsurile impotriva Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al grupului G7.

Detalii cu privire la noile sancţiuni vor fi prezentate luni, a anunţat un oficial american cu rang înalt, potrivit sursei citate.

Noile măsuri care vor fi luate împotriva Rusiei sunt un răspuns la încercările eşuate ale Moscovei de a detensiona situaţia din Ucraina, mai ales după semnarea Acordului de la Geneva, au mai precizat sursele citate, conform Reuters.

„Salutăm reţinerea de care au dat dovadă autorităţile ucrainene în cazul separatiştilor pro-ruşi. Moscova, din contră, nu a întreprins nicio acţiune concretă pentru a pune în aplicare acordul de la Geneva”, se mai precizează în comunicatul transmis de grupul G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite).

„Rusia nu a susţinut public acordul de la Geneva şi nu a condamnat acţiunile militanţilor pro-ruşi care încearcă să destabilizeze Ucraina. Mai mult decât atât, Moscova continuă să tensioneze situaţia printr-un discurs ameninţător, precum şi prin manevrele sale militare de la graniţa cu Ucraina. Kremlinul va suporta acum consecinţele pentru acţiunile sale”, afirmă comunicatul grupului G7.

În acelaşi context, Uniunea Europeană a anunţat că va aplica noi sancţiuni pentru 15 persoane considerate responsabile de revoltele separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

„Veţi vedea o listă de sancţiuni mult mai concretă şi conectată la evenimentele din teren. De asemenea, lista de sancţiuni a Statelor Unite se va concentra pe oamenii din anturajul preşedintelui rus”, a precizat o sursă anonimă citată de Reuters. Cu toate acestea, unele ţări din Uniunea Europeană s-au arătat rezervate în legătură cu aplicarea unor noi sancţiuni Rusiei.

În cursul zilei de vineri, mai mulţi lideri europeni, printre care Angela Merkel, David Cameron şi Matteo Renzi, alături de preşedintele american Barack Obama, au participat la o conferinţă telefonică în care au examinat posibilitatea impunerii unor noi sancţiuni Moscovei.

„Şefii de stat şi de guvern au cerut o reacţie rapidă a grupului G7 şi au subliniat necesitatea de a adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei. Pentru a preveni o destabilizare şi mai mare a situaţiei este necesară aplicarea efectivă a Acordului de la Geneva, din 17 aprilie”, se arată într-un comunicat transmis vineri de către preşedinţia franceză.

Situaţia din estul Europei rămâne una deosebit de tensionată, în special după ce Rusia a somat administraţia din Kiev să înceteze asaltul împotriva separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Tot vineri, Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că şapte observatori OSCE ar fi fost luaţi ostatici de către separatiştii ruşi. Informaţia a fost confirmată de ministrul german al Apărarii, Ursula von der Leyen, care a adăugat că de fapt 13 observatori ar fi fost capturaţi de către forţele militare fidele Rusiei.

„Imaginea încă este confuză, dar se pare că 13 inspectori OSCE au fost arestaţi, printre aceşti 13 inspectori sunt de asemenea patru germani”, a declarat Ursula von der Leyen.


Citeşte şi:

Rusia suferă deja de pe urma primei runde de sancţiuni economice

Nouă serie de violenţe în estul Ucrainei a stârnit nelinişte printre reprezentanţii comunităţii internaţionale, tot mai multe voci cerând aplicarea unor sancţiuni economice suplimentare, mai aspre, împotriva Rusiei. Însă chiar şi fără aplicare noilor ameninţări, economia rusă resimte deja consecinţele ambiţiilor expansioniste ale preşedintelui Putin. Anexarea Crimeei se dovedeşte a fi o acţiune extrem de costisitoare.

Avioane ruseşti au încălcat „în repetate rânduri” spaţiul aerian al Ucrainei, afirmă Pentagonul

Statele Unite afirmă că mai multe avione militare ruseşti au pătruns în ultimele 24 de ore în spaţiul aerian ucrainean, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de BBC.

Preşedintele Georgiei: „Rusia nu ar trebui pusă la colţ. Ar putea deveni mai agresivă şi mai imprevizibilă”

Federaţia Rusă nu ar trebui „pusă la colţ” pentru criza din Ucraina, deoarece o asemenea măsură o va face mult mai imprevizibilă şi mult mai periculoasă, a declarat, vineri, preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, într-un interviu pentru AP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite