Furie în Israel, după un proiect de lege polonez care vizează Holocaustul: „Istoria nu poate fi schimbată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a criticat un proiect de lege care va face ilegală descrierea lagărelor de exterminare naziste ca poloneze, scrie BBC.

Potrivit proiectului, care este un amendament la o lege poloneză existentă, oricine sugerează că Polonia a fost responsabilă pentru crimele naziştilor poate fi pedepsit cu închisoarea. Legea trebuie să treacă de Senat înainte de a fi aprobată de preşedinte.

„Mă opun vehement. Istoria nu poate fi schimbată şi Holocaustul nu poate fi negat”, a transmis Netanyahu într-un comunicat.

Polonia a fost atacată şi ocupată de Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Milioane de cetăţeni au fost ucişi, inclusiv 3 milioane de evrei polonezi, în Holocaust.

Statul se opune de mai multă vreme utilizării expresiei „lagăre de exterminare poloneze”, care sugerează că Polonia este, într-o măsură oarecare, responsabilă pentru locuri ca Auschwitz.

Lagărele au fost construite şi operate de nazişti după ce au invadat Polonia, în 1939.

Oficialii israelieni se opun propunerii de lege şi spun că ea va limita discuţia privind implicarea Poloniei în Holocaust.

„Este o ruşinoasă desconsiderare a adevărului”, a spus ministrul israelian al Educaţiei, Naftali Bannett. „Este un fapt istoric acela că polonezii au ajutat la uciderea evreilor, i-au predat, abuzat şi chiar omorât pe evrei în timpul şi după Holocaust”.

Totuşi, el a recunoscut că expresia „lagăre poloneze” nu este reprezentativă. „Un fapt istoric este şi acela că germanii au iniţiat, plănuit şi construit lagărele de muncă şi de exterminare din Polonia. Acesta este adevărul şi nicio lege nu îl poate rescrie. Aceste fapte trebuie învăţate de generaţiile următoare”.

Guvernul polonez a precizat că legea nu are ca scop limitarea libertăţii de a cerceta şi discuta Holocaustul.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a scris pe Twitter că „Auschwitz-Birkenau nu sunt cuvinte poloneze şi «Arbeit Macht Frei» nu este o zicală poloneză”.

Patryk Jaki, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, este autorul textului legii. El a spus că obiecţiile Israelului sunt „dovada” că era nevoie de o astfel de reglementare.

Este estimat că 1,1 milioane de oameni, cei mai mulţi dintre ei evrei, au murit la Auschwitz înainte de încheierea războiului în 1945.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite