Frontex se opune deschiderii unei anchete în privinţa cazurilor de refuz ale unor ambarcaţiuni cu migranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pofida solicitării UE, Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe, nu are de gând să investigheze incidentele cu privire la refuzarea unor ambarcaţiuni cu migranţi venite dinspre Turcia către Grecia, relatează EUobserver.

„Frontex respinge cu tărie orice sugestie de implicare în respingerea” unor imigranţi pe mare, a răspuns luni un purtător de cuvânt al agenţiei la o întrebare legată de deschiderea unei anchete în legătură cu incidente de acest gen, aşa cum a cerut UE.

În schimb, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că Frontex „susţine cele mai înalte standarde” de control la frontiera UE.

Frontex este implicată în mai multe incidente de refuz al unor ambarcaţiuni cu solicitanţi de azil care traversau Marea Egee între Turcia şi Grecia, se menţionează într-o anchetă realizată de mai multe publicaţii internaţionale şi preluată de AFP. Şi două nave româneşti aparţinând Poliţiei de Frontieră au fost filmate în timp desfăşoară manevre ce par să încalce flagrant legislaţia internaţională.

Jurnaliştii susţin că au documentat şase cazuri petrecute din aprilie în Marea Egee în care echipe ale Frontex cel puţin au asistat fără a reacţiona la refuzul şi îndreptarea către Turcia a unor ambarcaţiuni cu refugiaţi care se aflau în apele greceşti, o practică ilegală, notează AFP.

Într-un caz din luna iunie o înregistrare video arată o navă a Frontex blocând o ambarcaţiune cu refugiaţi apoi, într-o altă scenă înregistrată, trecând prin faţa ambarcaţiunii cu refugiaţi în mare viteză înainte de a pleca din zonă.

Folosind date din surse deschise, inclusiv clipuri video şi fotografii, personalul Frontex, printre care şi două nave româneşti aflate în patrulă la momentul respectiv, par să fie implicate direct în manevre de descurajare a solicitanţilor de azil să ajungă la mal, aşa-numitele „illegal pushbacks”.

Conform autorilor investigaţiei jurnalistice, acest gen de incidente ajunge foarte rar să fie raportat la sediul central Frontex de la Varşovia.

Frontex a fost creată ca răspuns comun la diferitele provocări şi situaţii ce pot să apară la graniţele exterioare ale Uniunii, însă a ajuns în atenţia publicului mai ales după evenimentele din 2015, când un număr considerabil de solicitanţi de azil, majoritatea din Siria şi Irak, au tranzitat statele europene de la graniţa de sud-est, în special Grecia şi Ungaria. Însă o componentă importantă o reprezintă misiunile pe mare, în special cele de la graniţa maritimă dintre Grecia şi Turcia.

România participă la misiunile Frontex cu personal şi logistică încă din 2007, anul aderării la Uniunea Europeană. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite