Front comun împotriva exceselor britanice. Cum îi răspund oficialii europeni şi români lui David Cameron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic, David Cameron
Premierul britanic, David Cameron

Intenţiile premierului britanic de a cere schimbarea legislaţiei europene privind libera circulaţie pentru cetăţenii UE din România şi Bulgaria şi decizia sa de a înăspri regulile de acordare a beneficiilor sociale au provocat reacţii dure din partea oficialilor europeni. O pleiadă de mustrări şi argumente a fost lansată asupra lui David Cameron din partea Bruxellesului, dar şi a altor reprezentanţi ai capitalelor UE.

Bruxelles-ul, iritat de retorica britanică

Andor a catalogat, pentru BBC, drept o „reacţie nefericită şi excesivă" declaraţiiile lui Cameron pe tema migrării. „Acest lucru riscă să acrediteze Marea Britanie ca pe răutăciosul Uniunii Europene", a avertizat comisarul ungur, catalogând ca „isterică" dezbaterea din Marea Britanie asupra migrării.

„Libera circulaţie nu este negociabilă", a subliniat vicepreşedinta Comisiei însărcinată cu Justiţia Viviane Reding. „Acesta este un drept fundamental în tratatele europene", a insistat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei, după ce a purtat o convorbire telefonică cu premierul britanic, precizând că legislaţia europeană prevedea deja anumite restricţii.

 Răspunsul lui Cameron a venit sub forma unui mesaj pe Twitter, premierul britanic spunând într-o ofensivă hotărâtă:  „Am evocat comentariile comisarului Andor cu @BarrosoEU (Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene), complet inoportune (venind) din partea unor oficiali care nu sunt aleşi, care se plâng cu privire la preocupări legitime".

Un purtător de cuvânt al premierului a mers şi mai departe, declarând că afirmaţiile lui Laszlo Andor, comisarul european pentru Muncă, sunt „prost alese pentru cineva care este plătit de contribuabili britanici şi europeni".

Presa tabloidă din Regat a lansat de asemenea o ofensivă agresivă asupra comisarului UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Laszlo Andor, care a atenţionat conducerea de la Londra cu privire la faptul că acţiunile sale sunt în deplină neconcordanţă cu calitatea sa de membru UE.

Ion Jinga: Este vorba de mobilitate, nu imigraţie

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, a oferit un răspuns detaliat intenţiilor premierului britanic, printr-un interviu la postul britanic BBC World Service.

 „Sunt de acord cu domnul Cameron în multe aspecte, mai puţin când vine vorba de români şi bulgari. Nu pot accepta referirile peiorative la adresa românilor, pentru că în multe declaraţii scrise, premierul Cameron spunea că nu există dovezi ale unui flux masiv de români şi bulgari care vor veni după 1 ianuarie. În plus, a mai declarat public că „românii şi bulgarii din Marea Britanie lucrează mult, plătesc taxe şi sunt apreciaţi de angajatorii lor“ , a declarat Ambasadorul.

„Aş vrea să mai spun că românii nu pot să fie tot timpul calul de bătaie pentru orice merge prost în Marea Britanie. Libera circulaţie a persoanelor în interiorul UE a fost gândită pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a umple golurile de pe piaţa de muncă din diferite pieţe. Este vorba de mobilitate, nu imigraţie“, a ţinut să sublinieze Excelenţa Sa, Ion Jinga.

 „Astăzi, în UE sunt peste 2 milioane de locuri de muncă disponibile. Şi desigur, libera circulaţie a persoanelor nu a fost concepută pentru a permite abuzuri. Dar aceasta nu e un argument destul de solid ca să pui sub semnul întrebări întregul concept al liberei circulaţii“.

„Am afirmat cu multe ocazii: orice măsură pe care Guvernul britanic doreşte să o impună trebuie să se adreseze tuturor cetăţenilor străini, nu numai românilor şi bulgarilor. Iar asemenea măsuri trebuie să fie în concordanţă cu legile şi regulamentele Uniunii Europene“

„Avem o relaţie bilaterală foarte bună cu Marea Britanie. Suntem foarte buni parteneri şi aliaţi în Europa. Nu vad niciun motiv pentru care ar trebui să ne periclităm relaţia, din cauza unei campanii negative a mass-mediei . Înţeleg că acest subiect este foarte sensibil pentru publicul britanic, dar opinia publică din Regat merită să primească informaţii corecte, nu falsuri“.

„După 1 ianuarie 2014, veţi fi surprinşi să vedeţi că foarte puţini români şi bulgari vor veni. În ultimii şapte ani, de când România a intrat în UE, ne-am epuizat deja capacitatea exportului de forţă de muncă. Avem un milion de români în Spania,un milion în Italia, jumătate de milion în Franţa şi probabil un număr asemănător în Germania. Iar aceasta este capacitatea maximă a exportului de forţă de muncă din România“, a afirmat Ion Jinga.

„Percepţia mea este că această campanie negativă şi vina care le este atribuită românilor şi bulgarilor în Marea Britanie este legată în principal de problemele politicii interne. Nu vreau să mă amestec în politica domestică a Marii Britanii, dar am încredere în capacitatea britanicilor de a face diferenţa între ce e bine şi ce e rău“.

Geonă a replicat în New York Times

Mircea Geoană a răspuns declaraţiilor premierului britanic, printr-o afirmaţie publicată de cotidianul New York Times. „Îngrijorările legate de imigraţia ilegală şi accesul la beneficiile sociale sunt legitime. Dar nimeni nu poate nega imensa contribuţie adusă de extinderea spaţiului UE care a inclus centrul şi sud-estul Europei“, consideră senatorul român. „Analizarea tratatelor UE şi abordarea de tip „caută şi alege“ este un risc inacceptabil, care ar duce la o adevărată junglă legală în Europa, şi ar trebui să fie combătute prin orice mijloace politice, diplomatice şi juridice“, a concluzionat fostul ministru de Externe. 

Bulgarii, deranjaţi de atacuri

Konstantin Dimitrov, Ambasadorul Bulgariei în Marea Britanie, a estimat că între 8000 şi 10.000 de bulgari ar putea să vină în Regatul Unit, anual. Excelenţa Sa a punctat faptul că bulgarii şi românii au putut să circule liberi în Marea Britanie din 2007 şi că „ei sunt foarte conştienţi  de regimul restrictiv al accesului la beneficiile sociale“, precum permisul de muncă şi alocaţiile pentru copii.

Ambasadorul bulgar a denunţat în mod special tonul politic. „Campania anti-bulgară este cu adevărat inacceptabilă, este defăimătoare, ne insultă demnitatea naţională“, a mai spus Ambasadorul. „Considerăm că aceste sentimente nu reflectă opinia britanicilor, care sunt în general oameni toleranţi şi civilizaţi“, a conchis Konstantin Dimitrov.

Front comun împotriva lui Cameron

Grupul de la Vişegrad - format din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - a exprimat speranţa că deciziile Londrei în privinţa liberei circulaţii vor fi în concordanţă cu legislaţia UE, potrivit comunicatului comun al miniştrilor de Externe.

Datele disponibile arată că imigranţii din Europa Centrală şi de Est au fost un factor benefic pentru economia britanică. Imigranţii sunt mai tineri şi mai activi din punct de vedere economic decât media forţei de muncă din Marea Britanie; de asemenea, imigranţii contribuie la PIB-ul britanic mai mult decât beneficiază de indemnizaţiile sociale", subliniază Grupul de la Vişegrad.

Mai multe pe această temă

Mass-media din Marea Britanie, atac dur la comisarul pentru Muncă, maghiarul Laszlo Andor

Presa din Marea Britanie nu a întârziat să răspundă la afirmaţiile oficialului ungur, caracterizându-i intervenţia drept o „neruşinare”, potrivit cotidianului „The Daily Mail”. Marea nemulţumire pare să izvorască din faptul că avertizările aduse Marii Britanii vin din partea reprezentantului unei ţări „cu un guvern din ce în ce mai puţin democratic, ţară care deţine un record îngrozitor în ce priveşte cazurile de rasism şi antisemitism”.

Jurnaliştii „The Daily Mail” au scris despre guvernul maghiar de extremă dreapta, sub conducerea preşedintelui Viktor Orban, care se luptă pentru voturile cetăţenilor aproape de la acelaşi nivel cu partidul neonazism Jobbik.  Această formaţiune politică, care se autodescrie drept „principială, conservatoare, creştină şi patriotic radicală”, se adresează clasei educate, ceea ce o face influentă pe scena politică ungară.

Cameron, criticat dur de Bruxelles pentru înăsprirea unor reguli în domeniul migrării

Laszlo Andor a apreciat că „ar trebui ca realitatea să fie prezentată mai corect, ci nu sub presiunea isteriei care domneşte uneori în Marea Britanie".

„Acţiunea unilaterală, discursul unilateral, mai ales în acest moment, nu sunt utile cu adevărat, ele riscă să prezinte Marea Britanie ca pe răul Uniunii Europene", a avertizat comisarul european.

Publicaţia britanică „Daily Express“ susţine că petiţia sa împotriva imigraţiei a strâns 150.000 de semnături

Peste 150.000 de persoane au semnat petiţia lansată de cotidianul britanic „Daily Express“, care îi cere premierului David Cameron să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru românişi bulgari şi dincolo de 1 ianuarie 2014, susţine publicaţia în ediţia electronică.

Potrivit cotidianului, petiţia va fi trimisă Downing Street în această săptămână. Premierul britanic David Cameron ar urma ca în această săptămână să dezvăluie noi propuneri pentru a descuraja imigranţii, făcând mai dificil accesul la ajutoare sociale pentru nou-veniţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite